Szaszłyki z kurczaka z pęczakiem

0 (0 ocen)

  • 30 min

Szybkie, soczyste, aromatyczne

  • 30 min

Składniki:

  • Na jedną porcję:
    * 4 łyżki kaszy pęczak
    * 4 różyczki brokuła
    * pojedyncza pierś z kurczaka
    * kilka pomidorków koktajlowych
    * mała cebula
    * suszone zioła prowansalskie

Szaszłyki z kurczaka z pęczakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do wrzącej, lekko osolonej wody wrzucamy 4 łyżki kaszy pęczak. Na niewielkim ogniu gotujemy ok. 25 min.
  • 2. Pierś z kurczaka kroimy w dużą kostkę, a następnie mięso obtaczamy w ziołach prowansalskich. Cebulę kroimy w plastry. Na patyczki do szaszłyków na przemian nadziewamy mięso, cebulę i pomidorki koktajlowe (w całości).
  • 3. Na 10 min przed końcem pieczenia szaszłyków wrzucamy różyczki brokuła do wrzącej wody i gotujemy do miękkości.
  • 4. Gotowe szaszłyki kładziemy na foli aluminiowej delikatnie posmarowanej oliwą z oliwek. Brzegi foli starannie ze sobą łączymy, tak aby powstał szczelnie zamknięty woreczek. Szaszłyki pieczemy w piekarniku w 180 st. przez około 30 min.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy