Szaszłyki z kurczaka na rabarbarze

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Młody rabarbar w sprzedaży. U nas nietypowo wykorzystany, nie kompot, nie ciasto , ale jako chutney.

  • 60 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 400 g rabarbaru
    2 pęczki dymki
    2 łyżki oleju
    100 g rodzynków
    4 łyżki jasnego sosu sojowego
    1 łyżka cukru
    1 łyżka mąki z tapioki
    400 g filetów z piersi kurczaka
    2 gałązki rozmarynu
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szaszłyki

Szaszłyki z kurczaka na rabarbarze - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szaszłyki z kurczaka na rabarbarze 1. Rabarbar i dymki oczyściłem , pokroiłem w kawałki 3 cm.
    Rozgrzałem olej, podsmażyłem na nim 3 minuty. Wrzuciłem rabarbar, wlałem 50 ml wody, gotowałem 5 minut. Dodałem rodzynki, sos sojowy, cukier, doprawiłem solą i pieprzem. Gotowałem, aż rabarbar zmiękł.
    Rozrobiłem mąkę z tapioki w odrobinie zimnej wody i ciągle mieszając zagęściłem nią chutney ( można użyć mąkę ziemniaczaną ). Dodałem dwie gałązki rozmarynu.

    Piersi kurczaka pokroiłem w długie paski, prószyłem solą i pieprzem i faliście nadziałem na wymoczone w wodzie patyczki do szaszłyków.
    Piekłem 15 minut na grillu ( można smażyć na rozgrzanym oleju około 5 minut ).
    Szaszłyki podałem na jeszcze ciepłym chutneyu rabarbarowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Grill Grillowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować