Lekkie i kolorowe szaszłyki w ziołowej marynacie,świetnym dodatkiem do takich szaszłyków będzie dip tzatziki z ogórka i jogurtu,można je upiec w piekarniku lub grillu.
50 min
Składniki:
1 filet z piersi kurczaka(pokrojony w kostkę lub paski)
czerwona,zielona i żółta papryka
mały bakłażan pokrojony w plastry
młoda cukinia pokrojona w plastry
2 duże młode ziemniaki pokrojone w plastry
marynata:
sok z 1 cytryny
2 zmiażdżone ząbki czosnku
2 łyżki oleju
łyżeczka posiekanej kolendry
łyżeczka posiekanego rozmarynu
sól
pieprz
ponadto:
szpadki drewniane na szaszłyki
Szaszłyki z kurczaka i młodych warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kawałki bakłażana osól,gdy puszcza sok,osusz.
Składniki marynaty wymieszaj.
Mięso i warzywa zalej ,marynatą,wymieszaj i odstaw na godzinę do lodówki.
2.Drewniane szpadki szaszłykowe namocz na 10 minut.
Po tym czasie nabijaj na nie kawałki kurczaka i warzyw,następnie włóż do rękawa do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piecz około 30 minut,aż mięso będzie miękkie i zarumienione.
Komentarze