Szaszłyki z kurczaka i młodych warzyw

0 (0 ocen)

  • 50 min

Lekkie i kolorowe szaszłyki w ziołowej marynacie,świetnym dodatkiem do takich szaszłyków będzie dip tzatziki z ogórka i jogurtu,można je upiec w piekarniku lub grillu.

  • 50 min

Składniki:

  • 1 filet z piersi kurczaka(pokrojony w kostkę lub paski)
    czerwona,zielona i żółta papryka
    mały bakłażan pokrojony w plastry
    młoda cukinia pokrojona w plastry
    2 duże młode ziemniaki pokrojone w plastry
    marynata:
    sok z 1 cytryny
    2 zmiażdżone ząbki czosnku
    2 łyżki oleju
    łyżeczka posiekanej kolendry
    łyżeczka posiekanego rozmarynu
    sól
    pieprz
    ponadto:
    szpadki drewniane na szaszłyki

Szaszłyki z kurczaka i młodych warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kawałki bakłażana osól,gdy puszcza sok,osusz.
    Składniki marynaty wymieszaj.
    Mięso i warzywa zalej ,marynatą,wymieszaj i odstaw na godzinę do lodówki.
  • 2. Drewniane szpadki szaszłykowe namocz na 10 minut.
    Po tym czasie nabijaj na nie kawałki kurczaka i warzyw,następnie włóż do rękawa do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piecz około 30 minut,aż mięso będzie miękkie i zarumienione.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy