Szaszłyki z klopsikami w cieście francuskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do mięsa mielonego zetrzeć na tarce cebulę,dodać pieprz,sos sojowy i przeciśnięty przez praskę czosnek,w razie potrzeby dodać sól do smaku pamiętając,że sos sojowy jest słony.
Całość dokładnie wyrobić ręką i odstawić na pół godz.do lodówki.
Uformować klopsiki po 4 na szaszłyk,po 25 g jeden.
Ciasto francuskie rozwinąć w prostokąt i pociąć na paski niewiele szersze jak klopsiki.
Patyczki od szaszłyków chwilę moczyć w wodzie,ułożyć 4 klopsiki w odstępach,następnie uzupełnić ciastem francuskim,całość przebić patyczkiem do szaszłyków.
2.Tak przygotowane szaszłyki wyłożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia
3.piec w 180 C ok.40 min.do zarumienienia ciasta.
Podawać z ulubionymi dodatkami.
Porady
Ciasto francuskie przed włożeniem do piekarnika posmarowałam roztrzepanym jajkiem.
W połowie pieczenia przekręciłam szaszłyki na bok.
Komentarze