Szaszłyki z klopsikami i cukinią

0 (0 ocen)

Małe kuleczki z mielonego mięsa owinięte w cienkie plastry świeżej cukinii, nabite obok siebie na patyk prezentują się bardzo apetycznie i zachęcająco. W dodatku są bardzo smaczne:)

Składniki:

  • 500 g mielonego mięsa wieprzowego, lub mieszanego
    1 jajko
    1 czerstwa kajzerka
    1 cebula + kilka łyżek oleju
    2 ząbki czosnku
    sól, pieprz, słodka mielona papryka, cząber, mielona gorczyca, suszona natka pietruszki
    4 cukinie
    kilka kropel oliwy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Szaszłyki z klopsikami i cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę, przesmażyć na oleju. Kajzerkę namoczyć w zimnej wodzie. Mięso przełożyć do miski. Dodać przesmażoną i ostudzoną cebulę, wyciśnięty przez praskę czosnek, odciśniętą z wody kajzerkę. Wbić jajko, dodać przyprawy, wyrobić ręką masę, tak jak na kotlety mielone. Cukinie umyć. Pokroić ją wzdłuż na bardzo cienkie plastry. Najlepiej w tym celu użyć noża do filetowania ryb. Z mięsa formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Każdą kulkę owinąć plastrem cukinii, nadziewać po 4 na każdy patyk. Skropić oliwą. Szaszłyki grillować ok. 35 minut. Można je także przygotować w piekarniku.

Porady

Dbający o linie mogą zastąpić mięso wieprzowe zmieloną piersią z kurczaka lub indyka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill

Podobne przepisy

To może cię zainteresować