Szaszłyki z karkówki z salsą paprykową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Karkówkę umyj, osusz i przekrój na 6 cienkich plastrów. Rozbij lekko dłonią, posyp przyprawą. Cukinię przekrój wzdłuż na 6 części. Cebulę pokrój w ósemki. Papryki umyj, pozbaw gniazd nasiennych i pokrój w paski. Warzywa ułóż na plastrach mięsa i zwiń w roladki.
2.Ułóż je ciasno obok siebie po trzy. Połącz wbijając w równych odstępach patyczki do szaszłyków (4-5 sztuk)
Całość grilluj na małym ogniu często obracając, a następnie przekrój w miejscach między patyczkami, tak by utworzyły pojedyncze szaszłyki z roladek. Grilluj aż mięso będzie miękkie.
3.Salsa paprykowa: umyte i oczyszczone papryki pokrój w kostkę. Pozostałe składniki wymieszaj i połącz z paprykami. Roladki z karkówki podawaj z salsą paprykową i np. pieczywem lub pieczonymi ziemniakami. Smacznego!
Komentarze