Ciekawy pomysł na potrawę z grilla. Szaszłyki z cielęcymi klopsikami są bardzo delikatne. Czosnek i tymianek wspaniale podkreślają smak grillowanego mięsa.
Szaszłyki z cielęcych klopsików i pieczarek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do mięsa mielonego dodaj jajko, bułkę tartą, tymianek (1 łyżki), ocet balsamiczny, starty parmezan i posiekany czosnek. Dopraw mięso solą i pieprzem. Wymieszaj składniki bardzo dokładnie, a następnie formuj małe klopsiki (wielkości małej pieczarki). Klopsiki powinny być dosyć zwarte (aby nie rozpadały się przy grillowaniu). Klopsiki posyp tymiankeim (ok. 1 łyżka)
2.Wymyj pieczarki i paprykę. Paprykę przekrój na pół, wyjmij nasiona i pokrój na cząstki wielkości ok. 2x2cm. Pieczarki i paprykę możesz oprószyć lekko solą.
3.Na szaszłyki nadziewaj paprykę, następnie na przemian pieczarki i klopsiki, na końcu ponownie paprykę. Szaszłyki skrop delikatnie oliwą z oliwek.
4.Grilluj szaszłyki przez ok. 10 minut z każdej strony (powinny być pięknie zarumienione). Możesz je podać np. z rukolą i pomidorkami koktajlowymi.
Komentarze