Szaszłyki z cielęcych klopsików i pieczarek

0 (0 ocen)

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Ciekawy pomysł na potrawę z grilla. Szaszłyki z cielęcymi klopsikami są bardzo delikatne. Czosnek i tymianek wspaniale podkreślają smak grillowanego mięsa.

  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • - mielone mięso cielęce: 400 gramów
    - czosnek: 3 ząbki
    - Jajko: 1 sztuka
    - bułka tarta: 4 łyżki
    - ocet balsamiczny: 1 łyżka
    - tymianek (świeży lub suszony): 2 łyżki
    - starty parmezan: 2 łyżki
    - sól i pieprz: 1 szczypta
    - oliwa z oliwek: 5 łyżek

    - pieczarki (białe i małe): 30 sztuk
    - papryka czerwona: 1 sztuka
    - oliwa z oliwek: 2 łyżki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Szaszłyki z cielęcych klopsików i pieczarek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Do mięsa mielonego dodaj jajko, bułkę tartą, tymianek (1 łyżki), ocet balsamiczny, starty parmezan i posiekany czosnek. Dopraw mięso solą i pieprzem. Wymieszaj składniki bardzo dokładnie, a następnie formuj małe klopsiki (wielkości małej pieczarki). Klopsiki powinny być dosyć zwarte (aby nie rozpadały się przy grillowaniu). Klopsiki posyp tymiankeim (ok. 1 łyżka)
  • 2. Wymyj pieczarki i paprykę. Paprykę przekrój na pół, wyjmij nasiona i pokrój na cząstki wielkości ok. 2x2cm. Pieczarki i paprykę możesz oprószyć lekko solą.
  • Szaszłyki z  klopsikami cielęcymi i pieczarkami 3. Na szaszłyki nadziewaj paprykę, następnie na przemian pieczarki i klopsiki, na końcu ponownie paprykę. Szaszłyki skrop delikatnie oliwą z oliwek.
  • 4. Grilluj szaszłyki przez ok. 10 minut z każdej strony (powinny być pięknie zarumienione). Możesz je podać np. z rukolą i pomidorkami koktajlowymi.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować