Szaszłyki z chrupkich warzyw

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min

Lekkie,kolorowe pyszny dodatek do pieczonych mięs i ryb,świetne na przekąskę.

  • 30 min

Składniki:

  • brokuł
    mały kalafior
    3 młode marchewki
    50 g mąki pszennej
    2 łyżki mąki kukurydzianej
    2 jajka
    200 ml mleka
    50 g zmielonych orzechów włoskich
    sól
    cukier
    olej do smażenia

Szaszłyki z chrupkich warzyw - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafior i brokuł,dokładnie opłukać,osuszyć,podzielić na pojedyncze różyczki,marchewkę obrać ze skórki i pokroić na grubsze kawałki.
    W garnku zgotować wodę,dodać troszkę soli i cukru wrzucić różyczki kalafiora i brokuła oraz kawałki marchewki i gotować około 7-8 minut,wyjąć łyżką cedzakową,dokładnie osączyć,wystudzić.
  • 2. Z mąki pszennej i kukurydzianej,jajek,dużej szczypty soli , mleka i orzechów włoskich, rozmieszać ciasto naleśnikowe.
  • 3. Na patelni rozgrzać dużą ilość oleju, różyczki i marchewkę zanurzać w cieście i od razu kłaść na gorący tłuszcz.
    Smażyć na średnim ogniu,aż ciasto się przyrumieni,osączyć z tłuszczu,nadziewać na szpilki do szaszłyków.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy