Szaszłyki węgierskie

0 (0 ocen)

  • 45 min

Szaszłyki nazwałam węgierskie ponieważ miały być wszystkie z papryką, jednak w trakcie przygotowania wymyśliłam taki miks.

  • 45 min

Składniki:

  • 1 kg zmielonej szynki wieprzowej
    1 czerstwa bułka
    2 cebule
    8 ząbków czosnku
    2 jajka
    3 łyżeczki papryki czerwonej mielonej
    1 łyżeczka chilli
    ok. 3-4 łyżek poszatkowanej natki pietruszki
    wegeta do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Szaszłyki węgierskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Mięso na szaszłyki 1. Bułkę moczymy w wodzie. Gdy rozmięknie odciskamy.
    Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.
    Czosnek obieramy.
    Do miski wkładamy mięso mielone, dodajemy cebulę, 4 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, odciśniętą bułkę, jajka, doprawiamy do smaku. Wyrabiamy mięso ręką.
  • Mięso na szaszłyki 2. Tak przygotowane mięso dzielimy na trzy równe części.
    Do jednej części dodajemy natkę pietruszki, do drugiej przeciśnięte przez praskę pozostałe ząbki czosnku a do trzeciej paprykę czerwoną i chilli.
  • szaszłyki 3. Wszystkie masy dokładnie wyrabiamy. Formujemy małe kuleczki.
    Przygotowujemy patyczki do szaszłyków.
    Na każdy nabijamy na przemian kotleciki.
  • Szaszłyki 4. Mnie z tej porcji wyszło 9 szaszłyków po 6 kotlecików na każdym.
    Gotowe szaszłyki układamy na dużej wysmarowanej olejem blaszce. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na najwyższą półkę. Włączamy górną grzałkę i pieczemy ok. 1 godziny.

Porady

Podajemy z salatką i sosem, np. grzybowym

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować