Szaszłyki w sosie sezamowym i baba ghanoush

  • wyświetlono: 573 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Szaszłyki z krewetek i kurczaka w sosie sezamowym i baba ghanoushKokos dał szaszłykom chrupkość i egzotyczny smak, baba ghanoush wielorakość smaków.

PolskaGotuje
  • 4 porcje

Składniki

Szaszłyki:
- krewetki - 32 sztuki
-filet z kurczaka - 2 pojedyńcze
- 6 łyżek sosu sezamowego
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- cebulka
- wiórki kokosowe
-cytryna, sól, pieprz


baba ghanoush:
bakłażany - 3 sztuki
cebula-1
czosnek - 2 ząbki
zielona pietruszka - kilka gałązek
pomidor duży
kumin - 1 łyżeczka
cytryna ól pieprz

sos sezamowy:
-gotowy sos sezamowy
- 4 łyzki jogurtu naturalnego
- czosnek - 1 ząbek
sól, pieprz

Sposób przygotowania przepisu:

Szaszłyki w sosie sezamowym i baba ghanoush

  • Szaszłyki z krewetek i kurczaka w sosie sezamowym1. Rozmrożone krewetki i pokrojone w kostkę filety z kurczaka daliśmy do marynaty przygotowanej na bazie gotowego sosu sezamowego, wymieszanego z posiekaną drobniutko cebulką i czosnkiem, jogurtem naturalnym, cytryną, solą i pieprzem. Po kilku godzinach nabiliśmy mięso i krewetki na patyczki, obtoczyliśmy szaszłyki we wiórkach kokosowych. W nagrzanym piekarniku (200 stopni) na kratce grillowej bardzo szybko przyrumieniły się na złoty kolor. Nie mierzyłam czasu, raczej starałam się obserwować zmieniający się kolor mięsa i kokosu. Kokos dał szaszłykom chrupkość i egzotyczny smak. Na talerzu warto położyć kawałek cytryny, do ewentualnego skropienia szaszłyków.
  • Baba ghanoush2. Trzy bakłażany układamy na blaszce do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Pieczemy je około 30 minut, co jakiś czas obracając, aż cała ich skórka prawie sczernieje.
    Bakłażany wyjmujemy z piekarnika, zostawiamy do wystygnięcia.

    Siekamy drobno cebulę, czosnek i zieloną pietruszkę, a nasiona kuminu prażymy na mocno rozgrzanej patelni. Skórkę pomidora sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki, pozbawiamy pestek, a miąższ kroimy w średnią kostkę.

    Gdy bakłażany przestygną, obieramy je z przypalonej skórki. Następnie siekamy nożem na desce i dodajemy sos sezamowy. Dodajemy pomidora, cebulkę, czosnek, natkę pietruszki, kumin i wszystko razem dokładnie mieszamy. Przyprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  • 3. Nasz sos sezamowy, zrobiliśmy w oparciu o gotowy sos sezamowy, mieszając go z jogurtem niesłodzonym, czosnkiem, cytryną, doprawiając solą i pieprzem wg uznania.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Kurczakfilet z kurczakadróbszaszłykikrewetkibakłażanyobiadpierś kurczakasos sezamowykuchnia_turecka

Komentarze

Podobne przepisy

image-1toobc8

Dodane przez: paolineczka

Schab w sezamowej skorupce

Pyszny i miękki schab nadziewany...

Łosoś w cieście sezamowym

Dodane przez: Iwona75

Łosoś w cieście sezamowym

Chrupiąca panierka dla ryby w stylu...

image-26hhg3e

Dodane przez: xamelka1

Roladki z piersi kurczaka z pieczoną papryką...

Delikatne mięso,pyszne nadzienie...

Kolorowe szaszłyki z sosem cebulowym

Dodane przez: Malinka5

Kolorowe szaszłyki z sosem cebulowym

Szaszłyki to obowiązkowa pozycja...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE