szaszłyki truskawkowe z dipem cytrynowo - rozmarynowym

0 (0 ocen)

Truskawki i rozmaryn to według mnie duet doskonały ten smak dodatkowo podkreśla kremowy dip na bazie serka mascarpone z dodatkiem cytrynowego likieru limoncello i drobniutko posiekanych listków rozmarynu.

Składniki:

  • 6 łodyżek rozmarynu
    około 15 - 20 truskawek (500 - 600 g)
    120 g cukru trzcinowego
    100 g mascarpone
    25 ml limoncello (zmrożone w zamrażarce)
    skórka otarta z cytryny
    łyżka cukru pudru

    stokrotki do posypania
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szaszłyki truskawkowe z dipem cytrynowo - rozmarynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Łodyżki obieramy z listków, zostawiamy tylko kilka na czubku.
  • 2. Na łodyżki rozmarynu nadziewamy odszypułkowane truskawki.
  • 3. Do rondelka wlewamy 200 ml wody i wsypujemy cukier. Gotujemy do momentu powstania karmelu, około 15-20 minut.
  • 4. W czasie, gdy karmel się gotuje możemy zrobić krem. Do serka mascarpone dodajemy cukier puder. Mieszamy. Próbujemy do smaku w razie potrzeby dosładzamy. Do serka dodajemy skórkę otartą z pomarańczy i kilka drobno posiekanych listków rozmarynu. Mieszamy. Wlewamy limoncello i znów mieszamy do połączenia składników. Próbujemy do smaku. Ewentualnie dosładzamy.
  • 5. Podanie:
    Gorącym karmelem polewamy truskawki, najlepiej by były całe nim pokryte. Przybieramy stokrotkami i plasterkami cytryny. Krem wykładamy obok lub w oddzielnej miseczce, tak by łatwo było w nim maczać truskawki.

Porady

Uwaga: szaszłyki podajemy w momencie, gdy karmel już ostygnie na truskawkach.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować