Grillowane kolorowe szaszłyki warzywne podawane z pikantnym sosem z ciecierzycy i aromatyczną sałatką tabbouleh.
Dla 4 osób
Składniki:
SOS
4 łyżki oleju rzepakowego
3 ząbki czosnku, rozgniecione
1 mała cebula, drobno pokrojona
½ łyżeczki chilli suszonego w płatkach
1 ½ szklanki ciecierzycy z puszki, opłukanej i odcedzonej
1 ¼ szklanki jogurtu naturalnego (gęstego)
1 łyżeczka zmielonego kminku
sok z cytryny
sól i pieprz
SAŁATKA TABBOULEH
1 szklanka bulguru (można zastąpić kuskusem)
2 szklanki gorącej wody
2 łyżki oleju rzepakowego
1 ząbek czosnku, rozgnieciony
skórka starta z ½ cytryny
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżki posiekanej mięty
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
2 małe cebulki ze szczypiorkiem
garść oliwek, pokrojonych w plasterki
½ dużego ogórka, pokrojonego w drobną kostkę
1 duży pomidor, pokrojony w drobna kostkę
sól, pieprz
* duża garść orzeszków ziemnych (opcjonalnie)
Szaszłyki po turecku z pikantnym sosem i sałatką tabbouleh - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Przygotuj sos. Na rozgrzanym oleju podsmaż czosnek, cebulę i chilli, aż cebula będzie miękka i zrumieniona. Zmiksuj ciecierzycę, dodaj jogurt, kminek i podsmażona cebulę z czosnkiem i chilli. Zmiksuj ponownie. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Włóż do lodówki.
2.2. Przygotuj sałatkę tabbouleh. Namocz bulgur we wrzątku i odstaw, aż wchłonie całą wodę i wystygnie. Wymieszaj olej, czosnek, skórkę i sok z cytryny. Dopraw do smaku. Do bulguru dodaj zioła, cebulkę i szczypiorek, oliwki, pomidora i ogórek. Wymieszaj wszystko razem z sosem i włóż do lodówki. *Sałatka smakuje najlepiej, gdy postoi trochę w lodówce, najlepiej całą noc.
3.3. Przygotuj kabob. Pokrój warzywa na równe cząstki (cytrynę i pomidory pokrój w ósemki). Warzywa ponakłuwaj na długie, drewniane szpikulce, umieszczając kawałek cytryny i liść laurowy na każdym końcu. Posmaruj szaszłyki olejem rzepakowym i piecz na patelni grillowej lub grillu przez 8-10 minut, często obracając.
4.4. Szaszłyki podawaj z sosem i sałatką posypaną listkami mięty i natki pietruszki.
Komentarze