Szaszłyki po turecku z pikantnym sosem i sałatką tabbouleh

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób

Grillowane kolorowe szaszłyki warzywne podawane z pikantnym sosem z ciecierzycy i aromatyczną sałatką tabbouleh.

  • Dla 4 osób

Składniki:

  • SOS
    4 łyżki oleju rzepakowego
    3 ząbki czosnku, rozgniecione
    1 mała cebula, drobno pokrojona
    ½ łyżeczki chilli suszonego w płatkach
    1 ½ szklanki ciecierzycy z puszki, opłukanej i odcedzonej
    1 ¼ szklanki jogurtu naturalnego (gęstego)
    1 łyżeczka zmielonego kminku
    sok z cytryny
    sól i pieprz

    SAŁATKA TABBOULEH
    1 szklanka bulguru (można zastąpić kuskusem)
    2 szklanki gorącej wody
    2 łyżki oleju rzepakowego
    1 ząbek czosnku, rozgnieciony
    skórka starta z ½ cytryny
    1 łyżka soku z cytryny
    2 łyżki posiekanej mięty
    3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    2 małe cebulki ze szczypiorkiem
    garść oliwek, pokrojonych w plasterki
    ½ dużego ogórka, pokrojonego w drobną kostkę
    1 duży pomidor, pokrojony w drobna kostkę
    sól, pieprz
    * duża garść orzeszków ziemnych (opcjonalnie)

    KABOB
    1 bakłażan
    1 czerwona papryka (duża)
    4 pomidory
    1 cytryna
    liście laurowe
    olej rzepakowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Dania główne

Szaszłyki po turecku z pikantnym sosem i sałatką tabbouleh - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Przygotuj sos. Na rozgrzanym oleju podsmaż czosnek, cebulę i chilli, aż cebula będzie miękka i zrumieniona. Zmiksuj ciecierzycę, dodaj jogurt, kminek i podsmażona cebulę z czosnkiem i chilli. Zmiksuj ponownie. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Włóż do lodówki.
  • 2. 2. Przygotuj sałatkę tabbouleh. Namocz bulgur we wrzątku i odstaw, aż wchłonie całą wodę i wystygnie. Wymieszaj olej, czosnek, skórkę i sok z cytryny. Dopraw do smaku. Do bulguru dodaj zioła, cebulkę i szczypiorek, oliwki, pomidora i ogórek. Wymieszaj wszystko razem z sosem i włóż do lodówki. *Sałatka smakuje najlepiej, gdy postoi trochę w lodówce, najlepiej całą noc.
  • Szaszłyki po turecku 3. 3. Przygotuj kabob. Pokrój warzywa na równe cząstki (cytrynę i pomidory pokrój w ósemki). Warzywa ponakłuwaj na długie, drewniane szpikulce, umieszczając kawałek cytryny i liść laurowy na każdym końcu. Posmaruj szaszłyki olejem rzepakowym i piecz na patelni grillowej lub grillu przez 8-10 minut, często obracając.
  • Tureckie danie 4. 4. Szaszłyki podawaj z sosem i sałatką posypaną listkami mięty i natki pietruszki.
  • Szaszłyki 5. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakłażan Ciecierzyca Pomidor

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować