Szaszłyki z piersią kurczaka,surowym boczkiem,kiełbasą ,pieczarkami i cebulką na grilla:) Smakują wyśmienicie:)
30 min
Więcej niż 10 osób
Łatwy
Składniki:
podwójna pierś z kurczaka
500 gram surowego boczku bez skóry
pół kg pieczarek
2 cebule
5 kawałków kiełbasy śląskiej
przyprawa do szaszłyka
papryka ostra i słodka w proszku
2 łyżki sosu sojowego ciemnego
sól
łyżka miodu
patyczki drewniane do szaszłyków
Szaszłyki na grilla - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso z kurczaka kroję na kostki (większe)wsypuję łyżkę przyprawy do szaszłyków,pół łyżeczki papryki ostrej i słodkiej w proszku,łyżkę miodu i sosu sojowego,szczyptę soli.Mieszam,zostawiam na noc w lodówce.Boczek również kroję w kostkę(większą) dodaję łyżkę przyprawy do szaszłyka,łyżkę sosu sojowego,szczyptę soli,pół łyżeczki ostrej i słodkiej papryki,mieszam,zostawiam na noc w lodówce.Pieczarki kroję na pół jak są większe na cztery części,cebule kroję w na mniejsze kawałki,kiełbasę w plastry.Patyczki do szaszłyków drewniane namaczam w wodzie przez całą noc.Następnie nadziewam pieczarki,mięso drobiowe,cebulkę,kiełbasę,pieczarki,boczuś i tak do skończenia patyczka.Gotowe szaszłyki posypujemy jeszcze lekko przyprawą do szaszłyka.Pieczemy na dobrze rozgrzanym grillu do zarumienienia z każdej strony:)
Komentarze