Szaszłyki inaczej podane

4.75 (4 ocen)

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Szaszłyki moje przygotowałam trochę w innej wersji.
Szaszłyki bardzo smaczne, szybkie w przygotowaniu i cieszą podniebienie, podane z ulubionym sosem smakują wybornie. Przepis pochodzi ze starego zeszytu mojej babci, a jak mówią takie babcine przepisy najlepsze.

  • 60 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • kalafior średni,
    papryki czerwona, żółta i zielona,
    ser edamski kawałek,
    ser bryndza kawałek,
    ser gruyere lub roguefort kawałek,
    sok z cytryny,

    Sos;
    śmietana 18 % 2 szkl,
    czosnek 3 ząbki,
    jogurt naturalny gęsty 200 ml,
    sól i pieprz do smaku,
    dodatkowo;
    chrzan tarty 2 łyżki,
Wystaw ocenę:

4.75 (4 ocen)

Zobacz również:

Szaszłyki

Szaszłyki inaczej podane - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafior oczyścić, opłukać włożyć do gorącej wody osolonej i zakwaszonej sokiem z cytryny wody.
    Gotować na pół twardo , po ugotowaniu odsączyć z wody, odciąć spód aby kalafior równo stał.
    Papryki oczyścić z gniazd nasiennych, a następnie pokroić w nieduże kawałki.
    Na takie same kawałki pokroić sery.
    Na drewniane cienkie patyczki do szaszłyków dł. około 20 cm. nakładać na przemian kawałki papryki i sery.
    Szaszłyki wkładać w kalafior .

    Przygotować sos;
    Czosnek po obraniu rozetrzeć, wymieszać ze śmietaną i jogurtem naturalnym.
    Dodać sól i pieprz oraz 1 lub 2 łyżki chrzanu tartego wymieszać.
    Sos podawać w osobnej miseczce, by każdy mógł zanurzać swój szaszłyk.

    Podawać ze swoim ulubionym sosem. np . czosnkowym, curry, z tatarskim sosem itp.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować