Szaszłyki drobiowe to zawsze dobry pomysł na grilla. Mięso przechodzi aromatem warzyw i dymu i szybko się przygotowuje. A warzywa są miękkie i aromatyczne.
Składniki:
podwójna pierś z kurczaka
oliwa pomidorowa spod suszonych pomidorów
sól, czarny pieprz, zioła prowansalskie, czosnek granulowany
2 małe cukinie
1 ½ strąka czerwonej papryki
2-3 szalotki
Szaszłyki drobiowo-warzywne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w dużą kostkę. Mięso marynujemy w oliwie pomidorowej, soli, czarnym pieprzu, ziołach prowansalskich i granulowanych czosnku przez kilka godzin w szczelnie owiniętym folią spożywczą naczyniu.
Warzywa myjemy, Cukinię kroimy w grube plastry, paprykę w duże kawałki, cebulę szalotkę w plasterki. Warzywa nabijamy na przemian z mięsem na drewniane patyczki. Szaszłyki posypujemy ziołami prowansalskimi, solą i czarnym pieprzem i grillujemy na naoliwionym ruszcie lub patelni grillowej obracając co chwila na inną stronę.
Serwujemy z dodatkiem sosu czosnkowego i sałatki z świeżych warzyw.
Komentarze