Szaszłyki drobiowo-warzywne

0 (0 ocen)

Szaszłyki drobiowe to zawsze dobry pomysł na grilla. Mięso przechodzi aromatem warzyw i dymu i szybko się przygotowuje. A warzywa są miękkie i aromatyczne.

Składniki:

  • podwójna pierś z kurczaka
    oliwa pomidorowa spod suszonych pomidorów
    sól, czarny pieprz, zioła prowansalskie, czosnek granulowany
    2 małe cukinie
    1 ½ strąka czerwonej papryki
    2-3 szalotki

Szaszłyki drobiowo-warzywne - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i kroimy w dużą kostkę. Mięso marynujemy w oliwie pomidorowej, soli, czarnym pieprzu, ziołach prowansalskich i granulowanych czosnku przez kilka godzin w szczelnie owiniętym folią spożywczą naczyniu.
    Warzywa myjemy, Cukinię kroimy w grube plastry, paprykę w duże kawałki, cebulę szalotkę w plasterki. Warzywa nabijamy na przemian z mięsem na drewniane patyczki. Szaszłyki posypujemy ziołami prowansalskimi, solą i czarnym pieprzem i grillujemy na naoliwionym ruszcie lub patelni grillowej obracając co chwila na inną stronę.
    Serwujemy z dodatkiem sosu czosnkowego i sałatki z świeżych warzyw.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy