Szaszłyki drobiowo-truskawkowe

0 (0 ocen)

Szaszłyki stanowią pyszny dodatek, przystawkę na pikniku, grillu - przyjęciu pod gołym niebem! Połączenie owoców z mięsem jest nie tylko pyszne, ale także efektownie wygląda!

Składniki:

  • Składniki na około 8-10 szaszłyków
    Klopsiki:
    • 400 g zmielonej piersi z kurczaka,
    • 1 płaska łyżka kaszy manny,
    • Świeżo mielony czarny pieprz do smaku,
    • Sól morska do smaku,
    • Zioła prowansalskie do smaku,
    • Olej do smażenia,
    • Bułka tarta do panierki,
    • ½ cebuli

Szaszłyki drobiowo-truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowana masa 1. Mięso przekładamy do miski. Dodajemy do niego drobno posiekaną w kostkę cebulę. W dalszej kolejności dodajemy przyprawy oraz kaszę. Całość dokładnie mieszamy.
  • opanierowane kulki 2. Z gotowej masy formujemy małe klopsiki (wielkość nieco większa od orzecha włoskiego).

  • smazenie 3. Uformowane obtaczamy w bułce tartej i smażymy na głębokim oleju do zrumieniania.
  • usmażone kulki 4. Gotowe wyjmujemy i odsączamy.
    Z podanej porcji wychodzi około 20-22 klopsiki
  • 5. Truskawki myjemy i osuszamy. Tak przygotowane nabijamy naprzemiennie z klopsikami na przygotowane patyczki do szaszłyków.

Komentarze

Podobne przepisy