Szaszłyki stanowią pyszny dodatek, przystawkę na pikniku, grillu - przyjęciu pod gołym niebem! Połączenie owoców z mięsem jest nie tylko pyszne, ale także efektownie wygląda!
Składniki:
Składniki na około 8-10 szaszłyków
Klopsiki:
• 400 g zmielonej piersi z kurczaka,
• 1 płaska łyżka kaszy manny,
• Świeżo mielony czarny pieprz do smaku,
• Sól morska do smaku,
• Zioła prowansalskie do smaku,
• Olej do smażenia,
• Bułka tarta do panierki,
• ½ cebuli
Szaszłyki drobiowo-truskawkowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso przekładamy do miski. Dodajemy do niego drobno posiekaną w kostkę cebulę. W dalszej kolejności dodajemy przyprawy oraz kaszę. Całość dokładnie mieszamy.
2.Z gotowej masy formujemy małe klopsiki (wielkość nieco większa od orzecha włoskiego).
3.Uformowane obtaczamy w bułce tartej i smażymy na głębokim oleju do zrumieniania.
4.Gotowe wyjmujemy i odsączamy.
Z podanej porcji wychodzi około 20-22 klopsiki
5.Truskawki myjemy i osuszamy. Tak przygotowane nabijamy naprzemiennie z klopsikami na przygotowane patyczki do szaszłyków.
Komentarze