Szaszłyki dobrze smakują o każdej porze roku. Już z kilku składników jesteśmy w stanie stworzyć smaczne i kolorowe danie :)
60 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
2 pojedyncze filety z piersi kurczaka
po jednej papryce czerwonej zielonej i żółtej
3-4 pieczarki
1 cebula
6-8 pomidorków koktajlowych
mielona słodka i ostra papryka
sól, pieprz
olej do skropienia
Szaszłyki drobiowe z warzywami i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet z kurczaka umyć, osuszyć, oczyścić z błonek. Pokroić w kostkę, przyprawić do smaku mieloną, słodką i ostrą papryką oraz solą i pieprzem. Odłożyć w chłodne miejsce.
2.Pieczarki oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki. Papryki pozbawić gniazd nasiennych i pokroić w większą kostkę. Cebulę pokroić na ćwiartki.
3.Na patyczki od szaszłyków nadziewać naprzemiennie: fileta z kurczaka, kolorowe papryki, pieczarki, cebulę i pomidorki koktajlowe. Gotowe szaszłyki skropić olejem i zapiekać ok.20-30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. Podawać z ulubionymi dodatkami.
Komentarze