Szaszłyki drobiowe z warzywami

0 (0 ocen)

Sezon na grilla 2015 uważam za otwarty :) polecam drobiowe szaszłyki z dodatkiem słoninki i pysznych, chrupiących warzyw.

Składniki:

  • Na 10 sztuk:
    1 podwójny filet z kurczaka
    1 mała cukinia
    1 czerwona papryka
    2 cebulki
    kilka małych pieczarek
    kilka cienkich plastrów słoniny
    oregano
    sól
    pieprz

    Marynata:
    1 papryczka chilli
    1 łyżka octu balsamicznego
    1 łyżka sosu sojowego
    1/4 szklanki oleju
    1 łyżeczka ulubionej musztardy
    sól
    pieprz
    ulubione suszone zioła np. tymianek, oregano, natka pietruszki, bazylia lub zioła prowansalskie
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Szaszłyki drobiowe z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szaszłyki drobiowe z warzywami 1. Mięso oczyścić, osuszyć, pokroić w grubą kostkę. Składniki marynaty wymieszać ze sobą, dodać mięso, dokładnie wymieszać i zostawić na noc pod przykryciem w lodówce. Warzywa umyć. Paprykę pokroić na większe kawałki, cukinie w grubsze plasterki.
  • Szaszłyki drobiowe z warzywami 2. Cebulę obrać i pokroić w 6tki. Wszystkie warzywa oprószyć solą, oregano i pierzem.
  • Szaszłyki drobiowe z warzywami 3. Patyki do szaszłyków nasmarować olejem a następnie na przemian nadziewać mięso i warzywa, pamiętając o tym by słoninka była przy mięsie. Np: mięso, słonina, cukinia, papryka, cebula, słonia, mięso. Gotowe szaszłyki ułożyć na tacy grillowej, posypać obficie oregano i piec na rumiano. Podawać z ketchupem lub sosem czosnkowym.

Porady

Mięso drobiowe można owinąć również plastrami boczku wtedy nie będzie takie suche.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drób

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Grill

Podobne przepisy

To może cię zainteresować