Sezon na grilla 2015 uważam za otwarty :) polecam drobiowe szaszłyki z dodatkiem słoninki i pysznych, chrupiących warzyw.
Składniki:
Na 10 sztuk:
1 podwójny filet z kurczaka
1 mała cukinia
1 czerwona papryka
2 cebulki
kilka małych pieczarek
kilka cienkich plastrów słoniny
oregano
sól
pieprz
Szaszłyki drobiowe z warzywami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso oczyścić, osuszyć, pokroić w grubą kostkę. Składniki marynaty wymieszać ze sobą, dodać mięso, dokładnie wymieszać i zostawić na noc pod przykryciem w lodówce. Warzywa umyć. Paprykę pokroić na większe kawałki, cukinie w grubsze plasterki.
2.Cebulę obrać i pokroić w 6tki. Wszystkie warzywa oprószyć solą, oregano i pierzem.
3.Patyki do szaszłyków nasmarować olejem a następnie na przemian nadziewać mięso i warzywa, pamiętając o tym by słoninka była przy mięsie. Np: mięso, słonina, cukinia, papryka, cebula, słonia, mięso. Gotowe szaszłyki ułożyć na tacy grillowej, posypać obficie oregano i piec na rumiano. Podawać z ketchupem lub sosem czosnkowym.
Porady
Mięso drobiowe można owinąć również plastrami boczku wtedy nie będzie takie suche.
Komentarze