Szaszłyki drobiowe z ryżem i salsą pomidorową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pokrojoną pierś i boczek marynujemy w oliwie z dużą iloscia czosnku soli,pieprzu ja dodaję troche miodu ale kompozycja może być dowolna co kto lubi ,można użyć przyprawy do szaszłyków:) ja wolę sama robić mieszanki,najlepiej jeżeli marynujemy całą noc ale jak nie ma czasu wystarczy godzina lub dwie w lodówce.Cebulę,cukinie,paprykę,pieczarki kroimy w większe kawałki aby nam nie spadły z patyczka polewamy oliwą ja polałam kujawskim o smaku pomidorów suszonych i czosnku troche solimy i pieprzymy.Zamarynowane mięso i warzywa nabijamy na patyczek.Piekarnik rozgrzewamy ja nalewam wodę na blaszkę pod spód moich szaszłyków ,pozostają wtedy soczyste,pieczemy ok 40 min(zależy od piekarnika).
W tym czasie robię ryż ,podsmażam surowy na odrobinie oleju po chwili zalewam bulionem na 2 razy i powoli gotuje do miekkosci na koniec mieszam z kukurydzą doprawiam jeśli trzeba.
Salsa jest banalnie prosta pomidora kroje na bardzo drobną kostkę cebulę czerw.na jeszcze mniejszą- mieszam razem ,dodaje keczupu troszkę miodu soli i chilli.
Ja podałam to w zestawie z surówką z kapusty pekińskiej i pomidora z sosem jogurtowym.
Smacznego.
Komentarze