Szaszłyki drobiowe z marchewką

4.5 (192 ocen)

Szaszłyki drobiowe przeplatane kolorową cebulą, boczkiem i marchewką, która jest bardzo chrupka. Trochę w innej odmianie, innym smaku, bardziej orientalnym.

Składniki:

  • Na szaszłyki 4 szt. :

    filet z kurczaka - 2 szt.
    cebula biała - 1 szt.
    cebula czerwona - 1 szt.
    marchew - 1 duża szt.
    boczek surowy - 200 gram

    Przyprawy:

    imbir mielony - 1/2 łyżeczki
    kolendra - 1 łyżeczka
    chili pieprz cayenne - 1/3 łyżeczki
    przyprawa do kurczaka - 1 łyżka
    papryka słodka mielona - 2 łyżki
    sól - 1,5 łyżeczki
    czosnek granulowany - 1 szczypta
    olej rzepakowy - 2,5 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (192 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szaszłyki

Szaszłyki drobiowe z marchewką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0ss1agk 1. Cebulę, marchew obrać. Cebulę pokroić na ćwiartki i rozdzielić. Marchew pokroić w plastry.
  • image-2adspvb 2. Boczek pokroić w plastry. Przyprawić solą ( 1/2 łyżeczki ), papryką ( 1 łyżka ), czosnkiem. Dodać olej ( 1 łyżka ). Wymieszać.
  • image-1unpj4d 3. Filety umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę. Przyprawić solą, kolendrą, pieprzem, przyprawa do kurczaka, papryką i imbirem. Dodać olej. Wymieszać.
  • image-02uot8i 4. Na wykałaczki nakładać następująco: filet, cebula biała, boczek, marchew, cebula czerwona.
    Piec na elektrycznym grillu ok. 35 min.

Porady

Jeżeli ktoś nie posiada grilla elektrycznego, można upiec szaszłyki w piekarniku.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Drób Imbir Marchewka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować