Szaszlyki drobiowe po indonezyjsku z sosem orzechowym i smazonym ryzem

0 (0 ocen)

  • 60 min

To danie wymaga dwoch patelni,ale zachod jest tego warty.Mimo,ze wydaje sie skomplikowane na pierwszy rzut oka,mysle,ze zasmakuje amatorom kuchni egzotycznej,a napewno bedzie mila odmiana od standardowego schabowego.Zapraszam do wyprobowania:)

  • 60 min

Składniki:

  • na 2 osoby:
    1) 2 piersi z kurczaka,pokrojone w duza kostke
    2) 3 zabki czosnku,przecisniete lub pokrojone
    3) 2 papryczki chili,nasiona usuniete
    4) 4cm swiezego imbiru,startego na tarce
    5) 10lyzek sosu sojowego
    6) 6lyzek slodkiego sosu chili np tao tao
    7) 150g ugotowanego ryzu,wystudzonego
    8) 1 czerwona papryka,pokrojona w paski
    9) 200g kielkow fasoli
    10) 4czubate lyzki masla orzechowego
    11) ok 75-100ml mleczka kokosowego
    12) 4-5 cebulek dymek
    13) 2 jajka
    14) dodatkowo ziarna sezamu do dekoracji.
    15) 2 lyzeczki ostrej pasty chili typu sambal
    16) 4 dlugie patyczki do szaszlykow
    17) 2 lyzki oleju sezamowego.
    18) sol,pieprz.
    19)2 starte na duzych oczkach marchewki.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Szaszlyki drobiowe po indonezyjsku z sosem orzechowym i smazonym ryzem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1)kurczaka kroimy w duza kostke i marynujemy w 1 lyzce oleju sezamowego, 1 lyzeczce ostrej pasty chili,4 lyzkach sosu sojowego,2 zabkach czosnku,2cm startego imbiru,3lyzkach slodkiego sosu chili oraz czarnym pieprzu.mieszamy dobrze i odstawiamy do zamarynowania,minimum 30min(wiecej jezeli mamy czas,np przez noc).
    2)w czasie gdy kurczak sie marynuje mozemy przygotowac sos orzechowy oraz smazony ryz: na sos, w malym rondelku rozgrzewamy maslo orzechowe z dodatkiem mleczka kokosowego,2 lyzkami sosu sojowego i 1 lyzeczki ostrej pasty z chili.dobrze mieszamy do calkowitego rozpuszczenia sie masla orzechowego,doprowadzamy do wrzenia i mieszajac gotujemy na malym ogniu ok 203min max,az sos bedzie gladki i gesty.odstawiamy do pozniejszego uzycia.
    3)w osobnej patelni rozgrzewamy odrobine oleju i podsmazamy 1 zabek czosnku,posiekany,pozostale 2cm imbiru i 1,5 papryczki chili(wedlug uznania,mozna ominac).podsmazamy ok 2min,dodajemy papryke i marchew i smazymy na wysokim ogniu ok 5 min.
    4)w czasie kiedy warzywa sie smaza,rozgrzewamy patelnie na szaszlyki,obsmazamy dobrze z kazdej strony,by byly ciemne w kolorze(efekt jakby grilla)zajmie to ok 10min az beda gotowe.
    5)w tym czasie dorzucamy do smazacych sie osobno warzyw ryz.dodajemy pozostaly sos sojowy i olej sezamowy,slodki sos chili oraz 3 posiekane cebulki dymki.smazymy 2-3minuty na wysokim ogniu i dodajemy kielki fasoli.smazymy jeszcze 2 min na duzym ogniu.sprawdzamy doprawienie sola i pieprzem.smazony ryz jest gotowy,przekladamy porcje na talerz wraz z szaszlykiem-ktory polewamy sosem orzechowym.na patelni po szaszlykach smazymy jajka sadzone.kladziemy je na porcje ryzu.calosc posypujemy pozostala posiekana dymka i papryczka chili oraz sezamem. smacznego!:)

Porady

1)szaszlyki mozemy zamarynowac dzien wczesniej,smak bedzie intensywniejszy. 2) szaszlyki mozemy tez ugrillowac czy usmazyc na patelni grillowej. 3) najlepszy ryz do tego dania ze smazonym ryzem-jest zimny ryz z np poprzedniego obiadu,jezeli nam zostal.(nie moze byc swiezo ugotowany,goracy,jezeli gotujemy swiezy,dajmy mu dobrze ostygnac).

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Smażenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować