Szaszłyki drobiowe pieczone na ryżu

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Takie mięsno- warzywne szaszłyki doskonale komponują się upieczone razem z ryżem :) Warto wypróbować :)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 250 g mięsa mielonego (u mnie z indyka)
    2 szklanki ryżu
    pół cukinii
    pół czerwonej cebuli
    pół żółtej papryki
    1 cebula
    1 jajko
    2 łyżki bułki tartej
    1 ząbek czosnku
    4 szklanki bulionu
    1 łyżka posiekanej natki pietruszki
    mielona słodka i ostra papryka
    kurkuma
    sól,pieprz
    olej do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Szaszłyki drobiowe pieczone na ryżu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso mielone przełóż do miski, wbij jajko, dodaj bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przypraw do smaku mieloną, słodką i ostrą papryką oraz solą i pieprzem. Składniki dokładnie wymieszaj, uformuj dziewięć niewielkich kulek, po czym wrzucaj do lekko osolonego wrzątku. Gotuj ok.5 minut od wypłynięcia. Osącz z wody.
  • Szaszłyki drobiowe pieczone na ryżu 2. Na rozgrzanym oleju zeszklij posiekaną cebulę i zalej bulionem. Dodaj kurkumę i chwilę podgotuj. Cukinię, cebulę i paprykę pokrój na sześć plastrów. Na patyczki do szaszłyków nakładaj po 3 mięsne kulki,po 2 kawałki cukinii i papryki oraz kawałek cebuli.
  • 3. Na dno naczynia żaroodpornego wysyp ryż i zalej bulionem z kurkumą. Na to wyłóż trzy szaszłyki. Danie zapiekaj 60 minut w 180 st.pod przykryciem. Na 15 minut przed końcem pieczenia odkryj formę, że by danie się lekko przyrumieniło. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Kurkuma Papryka Ryż

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować