Szaszłyki drobiowe pieczone na ryżu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso mielone przełóż do miski, wbij jajko, dodaj bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Przypraw do smaku mieloną, słodką i ostrą papryką oraz solą i pieprzem. Składniki dokładnie wymieszaj, uformuj dziewięć niewielkich kulek, po czym wrzucaj do lekko osolonego wrzątku. Gotuj ok.5 minut od wypłynięcia. Osącz z wody.
2.Na rozgrzanym oleju zeszklij posiekaną cebulę i zalej bulionem. Dodaj kurkumę i chwilę podgotuj. Cukinię, cebulę i paprykę pokrój na sześć plastrów. Na patyczki do szaszłyków nakładaj po 3 mięsne kulki,po 2 kawałki cukinii i papryki oraz kawałek cebuli.
3.Na dno naczynia żaroodpornego wysyp ryż i zalej bulionem z kurkumą. Na to wyłóż trzy szaszłyki. Danie zapiekaj 60 minut w 180 st.pod przykryciem. Na 15 minut przed końcem pieczenia odkryj formę, że by danie się lekko przyrumieniło. Smacznego!
Komentarze