Szaszłyk po Indyjsku

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Coś dla fanów ostrych i aromatycznych smaków.

  • 2 godz.
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 filety z kurczaka
    ✔pół limonki
    ✔1 cebula
    ✔6 łyżek jogurtu naturalnego
    ✔1 duży ząbek czosnku ( przeciśnięty przez praskę )
    ✔1 łyżka imbiru świeżego (starty na tarce o malutkich oczkach)
    ✔1 łyżeczka miodu
    ✔1 łyżka oleju
    ✔1 mała papryczka chili (ew. w proszku pół łyżeczki płaskiej )
    ✔1 łyżeczka kurkumy
    ✔1 łyżka kolendry świeżej (ew. pół łyżeczki sproszkowanej )
    ✔pół łyżeczki kminu rzymskiego
    ✔pół łyżeczki kardamonu
    ✔2 patyczki do szszłyków

Szaszłyk po indyjsku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczaka pokroić w dużą kostkę
    Jogurt wymieszać ze wszystkimi przyprawami
    Cebulę pokroić w ćwiartki
    Limonkę na pół plastry
  • 2. Nadziewać kolejno na patyki
    ✔Mięso
    ✔Limonka ( po 2 połówki plastra na porcję )
    ✔Cebula
  • 3. Gotowe szaszłyki obtoczyć w marynacie jogurtowej z przyprawami.
    Marynować minimum 2 godziny,a najlepiej włożyć do lodówki na noc.
    Smażyć szaszłyki na rozgrzanej patelni ,obracając co jakiś czas .

Komentarze

Podobne przepisy