• 60 min

Szarlotta to w zasadzie szarlotka czy ciasto z jabłkami. nie jest zwyczajne - u mnie w domu znika błyskawicznie z komentarzami "najlepsza!" Zapraszam do wypróbowania przepisu.

  • 60 min

Składniki:

  • * 3 szklanki mąki

    * 250 g masła

    * 4 jaja

    * 0,5 szklanki cukru

    * 3 łyżeczki proszku do pieczenia

    * 16 g cukru waniliowego (mała torebka)

    * 1 kg jabłek (najlepiej reneta)

    * cynamon

    * cukier puder do dekoracji
Wystaw ocenę:

4.51 (152 ocen)

Szarlotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy, dodajemy proszek do pieczenia, 1/2 porcji cukru, masło, 3 żółtka i jedno całe jajo. Zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 2 porcje i władamy do lodówki na około pół godziny
  • 2. Białka z 3 jaj odstawiamy do lodówki. W międzyczasie obieramy jabłka i ucieramy na grubych oczkach tarki. Dodajemy około 1 łyżki cynamonu, cukier waniliowy i łączymy całość.
  • 3. Po schłodzeniu ciasta w lodówce jedną część rozwałkowujemy i układamy w brytfannie wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 200*C piekarnika na 15 minut. (nie nakłuwamy ciasta!). W tym czasie białka ubijamy na sztywną pianę po czym dodajemy pozostałą 1/2 porcji cukru i dalej ubijamy.
  • 4. Ciasto wyjmujemy po kwadransie z piekarnika wykładamy na nie utarte wcześniej jabłka, przykrywamy kołderką z ubitej piany z białek a na wierzch ucieramy na grubych oczkach drugą część ciasta. Wkładamy ponownie do piekarnika, skręcamy temperaturę do 175*C i pieczemy jeszcze około 1 godziny. Na koniec po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować