Szarlotki z cynamonem

5 (194 ocen)

  • 35 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Wciągające, pyszne, aromatyczne ..... No bo któż się oprze szarlotce w takim wydaniu???? :)

  • 35 min
  • Dla 7 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO:

    20 dag mąki
    10 dag masła
    cukier waniliowy
    1/3 szkl cukru
    2 żółtka
    2-3 łyżki kwaśnej śmietany
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

    MUS JABŁKOWY:

    6 dużych jabłek
    2 łyżki cukru
    1 płaska łyżeczka cynamonu

    PONADTO:

    cukier puder
    bułka tarta
Wystaw ocenę:

5 (194 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotki z cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ze wszystkich składników zarobić ciasto. Podzielić na dwie części, mniejszą i większą.
  • 2. Formy do babeczek wysmarować roztopionym masłem, wysypać bułką tartą.
  • 3. Większą częścią ciasta wylepić foremki. Wysypać bułką tartą.
  • 4. Jabłka obrać, zetrzeć na grubych oczkach. Dodać cukier i smażyć ok 10 min. Wystudzić, dodać cynamon.
  • 5. Na wylepione ciastem babeczki nałożyć po łyżce uprażonych jabłek.
  • 6. Mniejszą część ciasta rozwałkować, kratownicą zrobić ozdobną kratę, delikatnie rozciągnąć, by powstały otworki.
  • 7. Wyciąć krążki wielkości wierzchów babeczek, przygotowanym ciastem przykryć babeczki, lekko doscisnąć brzegi.
  • 8. Piec do zrumienienia.
  • 9. Posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować