Szarlotki mini

0 (0 ocen)

  • 25 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Szarlotki w wersji mini będą idealne do popołudniowej kawy. A na babskie spotkanie i pogaduchy sprawdzą się wyśmienicie o każdej porze roku . Piekłam je w małych foremkach kokilkach , wielkość foremki akurat na jedną porcję.

  • 25 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
    około1/3 szklanki cukru
    2 jajka
    2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    150 g masła
    około 1 kg jabłek

Szarlotki mini - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać, pokroić na drobne kawałki, włożyć do garnuszka , zasypać cukrem ( ok 1 szkl cukru lub mniej- w zależności od słodkości jabłek). Jabłka uprażyć na małym ogniu,

    Ciasto zagnieść, podzielić na trzy części
    Foremki wysmarować masłem,jedną część ciasta rozwałkować i wyciąć krążki , wyłożyć dno każdej foremki i zapiec ok 5 min w gorącym piecyku.
    Nałożyć farsz jabłkowy.
    Drugą część ciasta rozwałkować, wykroić krążki wielkości foremek. W środku każdego krążka wyciąć małą foremką jabłuszko ( nie wyjmować wyciętego ciasta z środka krążka), delikatnie przenieść na jabłka.
    Z trzeciej części ciasta wyciąć małymi foremkami listki, i ułożyć je na około na brzegach każdego ciastka.
    Posmarować wszystko roztrzepanym jajkiem
    Piec ok 20-25 min w temp 180 stC

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy