Szarlotki jabłuszka

0 (0 ocen)

Szarlotki te nie tylko pachną jabłkami i cynamonem, ale i wyglądają jak jabłuszka. Z pewnością nie pozostanie po nich nawet okruszek. Kruche ciasto w połączeniu z przepysznym jabłkowym nadzieniem to raj dla łasucha. Jabłuszka można posypać cukrem pudrem.

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
    - 50 dag mąki,
    - 10 dag cukru pudru,
    - 3 żółtka, 1 jajko,
    - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
    - 25 dag margaryny
    Masa jabłkowa:
    - 10 jabłek,
    - 0,5 szklanki wody,
    - Cukier , cynamon do smaku,
    - 1 łyżka mąki ziemniaczanej,
    - Sok z połowy cytryny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Desery

Szarlotki jabłuszka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę, dokładamy pozostałe składniki i zarabiamy ciasto.
  • 2. Jabłka smażymy z dodatkiem cukru około 15 minut. Dokładamy cynamon i zagęszczamy je wodą wymieszaną z mąką. Dokładamy sok z cytryny. Podusić jeszcze chwilkę by mąka się rozkleiła. Zdjąć z ognia i ostudzić.
  • 3.
    Ciasto kruche wałkujemy na grubość 0,5-1 cm. Wycinamy z niego jabłuszka. Można posłużyć się gotowymi foremkami. Ja z powodu ich braku narysowałam jabłko na kartce papieru i zrobiłam sobie szablon. Gotowy przykładałam do ciasta i wykrawałam nożem jabłka z ciasta. Wykrawamy parzystą ilość jabłek. W co drugim jabłuszku wycinamy coś na kształt łezki, listka.
    Na wycięte pierwsze jabłko nakładamy nadzienie. Smarujemy brzegi białkiem i przykładamy drugim jabłuszkiem (z wyciętą łezką, listkiem). Dociskamy brzegi widelcem. Zarys liścia delikatnie nacinamy nożem.
  • 4. Jabłuszka przekładamy na blaszkę, smarujemy z wierzchu białkiem i pieczemy w 180°C przez około 30 minut do zrumienienia.

Porady

Z tej porcji wyszło mi 6 jabłuszek, ale wszystko zależy jakiej wielkości zrobimy szablon.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować