Szarlotka z jabłkami i pianką budyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Dodajemy posiekane zimne masło, cukier waniliowy i żółtka .
Zagniatamy kruche ciasto.
Dzielimy na dwie części, mniejsza i większą
- większą częścią ciasta wylepiamy spód wyłożonej papierem do pieczenia blaszki , nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i podpiekamy kilka minut.
Drugą mniejszą część ciasta część owijamy folią i wkładamy do lodówki.
Jabłka obieramy , ścieramy na tarce, dodajemy cukry oraz cynamon i proszek budyniowy, mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo wsypujemy cukier i proszek budyniowy.
Na podpieczony spód kruchego ciasta wykładamy odciśniętą z soku masę jabłkową, a następnie wykładamy piankę budyniową.
Na wierzch ścieramy resztę kruchego ciasta.
Szarlotkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.
Po upieczeniu i wystudzeniu, oprószamy cukrem pudrem,
smacznego.
Komentarze