Szarlotka z jabłkami i pianką budyniową

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

proste i smaczne ciasto- budyń w proszku dodałam zarówno do startych jabłek jak i do pianki z białek.-polecam

  • 1 godz. 15 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Kruche ciasto:
    200 g schłodzonego masła
    2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżki cukru pudru
    opakowanie cukru waniliowego
    5 żółtek

    Pianka:
    5 białek
    1 łyżka cukru
    1 opakowanie budyniu waniliowego

    Dodatkowo:

    6-7 sztuk jabłek
    1 łyżka cukru
    1 łyzeczka cukru waniliowego
    1 łyżeczka cynamonu
    1 opakowanie budyniu waniliowego
    oraz
    cukier puder do oprószenia ciasta
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Szarlotka z jabłkami i pianką budyniową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Dodajemy posiekane zimne masło, cukier waniliowy i żółtka .
    Zagniatamy kruche ciasto.
    Dzielimy na dwie części, mniejsza i większą
    - większą częścią ciasta wylepiamy spód wyłożonej papierem do pieczenia blaszki , nakłuwamy w kilku miejscach widelcem i podpiekamy kilka minut.
    Drugą mniejszą część ciasta część owijamy folią i wkładamy do lodówki.

    Jabłka obieramy , ścieramy na tarce, dodajemy cukry oraz cynamon i proszek budyniowy, mieszamy.

    Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec stopniowo wsypujemy cukier i proszek budyniowy.
    Na podpieczony spód kruchego ciasta wykładamy odciśniętą z soku masę jabłkową, a następnie wykładamy piankę budyniową.
    Na wierzch ścieramy resztę kruchego ciasta.
    Szarlotkę pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 minut.
    Po upieczeniu i wystudzeniu, oprószamy cukrem pudrem,
    smacznego.

Porady

blacha 20 na 30

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Owoce

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować