Szarlotka zalewana pod kruszonką

0 (0 ocen)

  • 15 min

Jabłuszka lubią kruche ciasto i wszelkiego rodzaju dodatki. A nasza Rodzinka lubi jabłuszka:)

  • 15 min

Składniki:

  • Tortownica 26cm
    Ciasto półkruche:
    300g mąki
    100g cukru pudru
    100g masła
    1 jajko
    3 łyżki śmietany
    1 łyżeczka proszku do pieczenia

    Nadzienie:
    1 kg jabłek (najlepiej szara reneta)
    150g wiśni – mogą być mrożone

    Zalewa budyniowo - cynamonowa:
    1 szklanka mleka
    1 budyń śmietankowy
    3 jajka
    5 łyżek cukru
    1 łyżka cukru waniliowego
    1,5 łyżeczki cynamonu

    Kruszonka:
    100g mąki
    50g cukru
    50g roztopionego masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka zalewana pod kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto półkruche: Przesiane mąkę, proszek, cukier puder posiekać razem z masłem. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na ok. 30 – 40 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować i przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia, formułując dość wysokie boki.. Podpiec na jasnozłoty kolor w 180 stopniach. Ułożyć jabłka i wiśnie, całość zalać mieszanką budyniową. Wierzch pospać kruszonką. Ciasto piec przez ok. 40 minut w 180 stopniach do zrumienienia.
  • 2. Nadzienie: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce w plasterki.
  • 3. Zalewa budyniowo - cynamonowa:Jajka utrzeć na pusztą masę z cukrami, połączyć z rozmieszanym w mleku budyniem. Zmiksować.
  • 4. Kruszonka:Składniki kruszonki zagnieść palcami.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować