Szarlotka zalewana pod kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto półkruche: Przesiane mąkę, proszek, cukier puder posiekać razem z masłem. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na ok. 30 – 40 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować i przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia, formułując dość wysokie boki.. Podpiec na jasnozłoty kolor w 180 stopniach. Ułożyć jabłka i wiśnie, całość zalać mieszanką budyniową. Wierzch pospać kruszonką. Ciasto piec przez ok. 40 minut w 180 stopniach do zrumienienia.
2.Nadzienie: Jabłka obrać i zetrzeć na tarce w plasterki.
3.Zalewa budyniowo - cynamonowa:Jajka utrzeć na pusztą masę z cukrami, połączyć z rozmieszanym w mleku budyniem. Zmiksować.
Komentarze