Szarlotka z zieloną bezą

0 (0 ocen)

najlepsza podawana jest jeszcze na ciepło

Składniki:


  • 3 szklanki mąki
    2 cukry waniliowe
    3/4 szklanki cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    6 jajek
    kostka margaryny
    2 op. kisielu jabłkowego
    6 jabłek
    6 gruszek
    szczypta soli

Szarlotka z zieloną bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka oddzielamy od białek. Zagniatamy ciasto z 1 cukrem waniliowym,1/2 szklanki cukru, mąką, proszkiem do pieczenia i margaryną.
    1/3 powstałego ciasta wkładamy do zamrażarki, a resztą wylepiamy blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
    Jabłka i gruszki obieramy,usuwamy gniazda nasienne i kroimy w niewielkie kawałki.
    Tak przygotowane owoce wrzucamy do rondelka,podlewamy wodą i posypujemy cukrem waniliowym.Owoce dusimy przez około 15-20 minut i odstawiamy do ostygnięcia.Ostygłą masę wykładamy na ciasto.
    Białka ubijamy z solą na sztywną pianą wraz z resztą cukru i kisielami.
    Pianę wykładamy na owoce wyrównując wierzch.
    Na koniec wyjmujemy ciasto z zamrażarki rwiemy na małe kawałki i posypujemy ciasto ( ciasto również możemy zetrzeć na tarce)
    Pieczemy ok. 50 minut w 180 stopniach.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy