Szarlotka z wiśniową pianką

5 (162 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Pyszna szarlotka upieczona na kruchym cieście z tegorocznych startych antonówek, z cynamonem i wiśniową pianką. Polecam.

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • jabłka antonówki 6 szt. (startych 1,2 kg)
    cynamon 1 łyżeczka
    cukier puder do posypania ciasta
    blacha 30/25/6 cm

    Ciasto:

    mąka krupczatka 2 szklanki
    mąka pszenna Typ 450 1 szklanka
    margaryna Kasia 1 kostka
    cukier 3 łyżki
    żółtka 4 szt.
    proszek do pieczenia 2 łyżeczki
    cukier waniliowy

    Pianka:

    białka z 4 jajek
    cukier pół szklanki
    kisiel wiśniowy
Wystaw ocenę:

5 (162 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka

Szarlotka z wiśniową pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obieramy ze skórki, pozbywamy się gniazd nasiennych, trzemy przez duże oczka tarki, dodajemy cynamon i na dużej patelni podpiekamy w celu wyparowania wody z jabłek. Podpieczone jabłka studzimy. Ze składników na ciasto zagniatamy ciasto. Jedną trzecią ciasta wkładamy do zamrażalnika a pozostałą część ciasta wykładamy dno wyłożonej papierem do pieczenia formy. Na wyłożone dno formy ciastem układamy ostudzone jabłka, równomiernie je rozprowadzamy. Z białek ubijamy pianę, pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier i kisiel. Kisiel może być o różnym smaku, ja dałam wiśniowy. Ubitą pianę wykładamy na warstwę ułożonej masy jabłkowej. Wierzch warstwy piany posypujemy startym, pozostałym ciastem. Ciasto lekko zamrożone lepiej się zetrze. Ciasto pieczemy około 40 minut w temperaturze 180 stopni Celsjusza, grzałki góra/dół. Upieczone ciasto studzimy i ostudzone posypujemy cukrem pudrem.

    Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Pieczenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować