Szarlotka z wiśniową dziurką

0 (0 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo proste w wykonaniu, puszyste i pachnące ciasto. Efektownie wygląda i bardzo smakuje.

  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:


  • - masło-kostka: 1 sztuka
    - cukier: 200 gramów
    - mąka pszenna: 350 gramów
    - jaja całe: 2 sztuki
    - proszek do pieczenia: 1.5 łyżeczki
    - aromat śmietankowy: 0.25 łyżeczki
    - domowa konfitura wiśniowa z kawałkami owoców: 4 łyżki
    - jabłka małe: 4 sztuki
    - cynamon mielony: 1 łyżeczka
    - cukier puder /do posypania: 1 łyżka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka z wiśniową dziurką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Szarlotka z wiśniową dziurką 1. Przygotowanie:
    Masło z cukrem i trzema łyżkami wody rozpuszczamy w rondelku, odstawiamy do ostudzenia.
    Dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, jaja, aromat śmietankowy /kilka kropelek/ i dokładnie miksujemy.
    Ciasto wylewamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą.

    Jabłka obieramy, przekrawamy na pół, wydrążamy od góry gniazda nasienne.
    Owoce układamy na wierzchu ciasta, lekko dociskamy i wypełniamy dziurki konfiturą wiśniową.

    Ciasto pieczemy w temperaturze 180 stopni około 40-45 minut, do ładnego zrumienienia wierzchu.

    Po wyjęciu z piekarnika posypujemy cynamonem i cukrem pudrem.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Walentynki Piknik Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować