Szarlotka z truskawkami i pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie skłądniki na ciasto kruche umieszczamy w robocie kuchennym i siekamy do momentu, aż ciasto zacznie zbijać się w kulę. Wyjmujemy, szybko zagniatamy i dzielimy na dwie części w stosunku 3:1.
Większą częścią wykładamy blaszkę o wymiarach 20X30 wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do lodówki.
Mniejszą część zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st.C. Blaszkę z ciastem wyjmujemy z lodówki, ciasto nakłuwamy widelcem, wstawiamy do piekarnika i pieczemy około 15-20 minut. Wyjmujemy i studzimy.
2.800 g truskawek kroimy na pół, wkładamy do garnka, dodajemy makę ziemniaczaną, cukier i zagotowujemy. Mieszamy bez przerwy, aby się nie przypaliły i aby nie zrobiły się "kluski" z mąki ziemniaczanej. W momencie, kiedy całość się zagotuje, zdejmujemy z ognia i dodajemy resztę truskawek pokrojonych w plasterki. Mieszamy i odstawiamy do wystudzenia.
Białka ubijamy na sztywno z odrobiną soli, dodajemy cukier i miksujemy do momentu, aż cukier się rozpuści, dodajemy mąkę ziemniaczaną, olej, miksujemy dokładnie.
3.Na upieczone ciasto wykładamy masę truskawkową, na niej rozkładamy pianę, a na piankę ścieramy zamrożoną pozostałą ilość ciasta.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st.C około 30 minut. Studzimy przed krojeniem. Posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze