Szarlotka z rabarbarem i truskawkami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Szarlotka która jest moją ulubioną. Nie przesłodzona, krucha, i znika jeszcze ciepła. Nadzienie fajnie się rozpływa. Ma delikatny smak truskawek i rabarbaru. U mnie nie zdążyła przestygnąć, bo nie mogliśmy się jej oprzeć.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • składniki ciasto:

    150 g masła zimnego
    50 g smalcu
    260 g mąki pszennej
    4 żółtka
    sól szczypta
    1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/3 szklanki cukru pudru


    nadzienie:
    70 dkg rabarbaru
    30 dkg truskawek
    1 i 1/2 opakowania kisielu żurawinowego z cukrem
    2 łyżki cukru trzcinowego
    1/2 szklanki wody

    kruszonka:
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka masła
    1 łyżka cukru trzcinowego

    bita śmietana do dekoracji
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Desery

Szarlotka z rabarbarem i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło zimne kroję, przekładam do miski, dodaję smalec, przesianą mąkę, żółtka, cukier puder, sól proszek do pieczenia i ciasto zagniatam szybko rękoma. Wkładam na 30 minut do zamrażalnika. Wykorzystałam formę o średnicy 22 cm. 1/4 ciasta odkładam. Pozostałe rozwałkowuję na stolnicy podsypanej mąką na średnicę formy plus boki. Ciasto przekładam do formy. Jak ciężko przełożyć cały arkusz ciasta można dno wykleić ciastem i potem boki formy dokleić. Spód ciasta nakłuwam widelcem. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni góra dól i wstawiam na 20 minut aż się zrumieni.

    Nadzienie:
    Rabarbar nie obieram, kroję na kawałki 1,5 cm myję i przekładam do garnka. Dodaję truskawki obrane, cukier trzcinowy i chwilę przesmażam dosłownie 2-3 minuty. Kisiel rozrabiam w 1/2 szklance wody i wlewam do rabarbaru. Chwilę gotuję aż zgęstnieje. Odstawiam do przestygnięcia.

    Na podpieczone zimne ciasto wykładam rabarbar. Resztę ciasta rozwałkowuję i wycinam paski 1 cm szerokie i robię kratkę z ciasta.
    Kruszonka:
    Do miski przesiewam mąkę, dodaję masło i zagniatam palcami, na końcu dodaje cukier i już tylko chwilę zagniatam. Kruszonką posypuje kratkę na szarlotce. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dół na 35 minut.

    Dekoruję śmietaną. Podaję ciepłą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Rabarbar Śmietana Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować