Szarlotka z rabarbarem

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Oryginale i pyszne połączenie

  • 30 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Składniki : ( blacha 24cmx24cm )
    200g mąki pszennej,
    100g mąki krupczatki,
    1 łyżeczka proszku do pieczenia,
    1 żółtko,
    60g cukru pudru,
    2 łyżki śmietany,
    150g masła,
    1 - 1,5 kg jabłek,
    rabarbar,
    ewentualnie cukier do jabłek i rabarabaru.

Szarlotka z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie :

    Jabłka obierz oraz pokrój na mniejsze kawałki. Przełóż do garnka. Wrzuć pokrojony rabarbar.Przykryj i duś parę minut aż całość delikatnie zmięknie. Ewentualnie wsyp cukier do smaku.
  • 2. Do miski wsyp mąkę pszenną i krupczatkę. Dodaj proszek do pieczenia i cukier puder. Wymieszaj. Wrzuć pokrojone masło na kawałki oraz żółtko i śmietanę. Dokładnie połącz składniki. Ciasto podziel na 2 części. Pierwsza część rozwałkuj drugą włóż do lodówki na 20 minut. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i włóż ciasto. Nagrzej piekarnik do 180 stopni i podpiecz spód przez 15-20 minut. Wyciągnij podpieczony spód i wyłóż jabłka. Drugą część ciasta rozwałkuj i połóż na górę jabłek. Możesz również wyciąć wzroki z foremek do ciasteczek. Całość włóż do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i piecz przez 35minut.

Komentarze

Podobne przepisy