Szarlotka z prażonymi orzechami pod bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto półkruche: Przesiane mąkę, proszek, cukier puder posiekać razem z masłem. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto podzielić na dwie części, jedną część ciasta zamrozić(minimum 4 godziny) , drugą włożyć do lodówki. Po tym czasie ciasto z lodówki rozwałkować i przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Wyłożyć prażone orzechy, na nie jabłka, beza. Na wierzch zetrzeć zamarznięte ciasto. Piec ok. 50 – 60 minut w 180 stopniach.
2.Karmel orzechowy: Uprażyć orzechy z pozostałymi składnikami, jeszcze ciepłą masę przełożyć na surowy placek.
3.Masa jabłkowa: Obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posłodzić. Zostawić na czas przygotowywania ciasta. W razie potrzeby odcisnąć z nadmiaru soku. Dodać 0,5 łyżeczki cynamonu. Wymieszać.
4.Beza: Białka ubić, gdy będą sztywne, dodawać partiami cukier puder. Miksować do powstania lśniącej jednolitej piany. Na koniec wsypać budyń krótko zmiksować.
Komentarze