Szarlotka z prażonymi orzechami pod bezą

0 (0 ocen)

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Bardzo pyszna chrupiąca szarlotka. Bardzo polecam

  • 40 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Ciasto półkruche:
    500g mąki
    150g cukru pudru
    200g zimnego masła
    5 żółtek
    2 – 4 łyżki gęstej śmietany 18%
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Karmel orzechowy:
    250g posiekanych orzechów włoskich
    50g masła
    50g cukru
    ½ szklanki miodu

    Masa jabłkowa:
    1,5 kg jabłek najlepiej Szara reneta
    Cynamon
    Cukier do smaku

    Beza:
    5 białek
    120g cukru pudru
    1 budyń waniliowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Beza

Szarlotka z prażonymi orzechami pod bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto półkruche: Przesiane mąkę, proszek, cukier puder posiekać razem z masłem. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto podzielić na dwie części, jedną część ciasta zamrozić(minimum 4 godziny) , drugą włożyć do lodówki. Po tym czasie ciasto z lodówki rozwałkować i przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Wyłożyć prażone orzechy, na nie jabłka, beza. Na wierzch zetrzeć zamarznięte ciasto. Piec ok. 50 – 60 minut w 180 stopniach.
  • 2. Karmel orzechowy: Uprażyć orzechy z pozostałymi składnikami, jeszcze ciepłą masę przełożyć na surowy placek.
  • 3. Masa jabłkowa: Obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posłodzić. Zostawić na czas przygotowywania ciasta. W razie potrzeby odcisnąć z nadmiaru soku. Dodać 0,5 łyżeczki cynamonu. Wymieszać.
  • 4. Beza: Białka ubić, gdy będą sztywne, dodawać partiami cukier puder. Miksować do powstania lśniącej jednolitej piany. Na koniec wsypać budyń krótko zmiksować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować