Szarlotka z prażonymi orzechami pod bezą

  • wyświetlono: 95 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Bardzo pyszna chrupiąca szarlotka. Bardzo polecam

juchab
  • 25 porcje
  • 40min

Składniki

Blaszka o wymiarach 25x40cm
Ciasto półkruche:
500g mąki
150g cukru pudru
200g zimnego masła
5 żółtek
2 – 4 łyżki gęstej śmietany 18%
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Karmel orzechowy:
250g posiekanych orzechów włoskich
50g masła
50g cukru
½ szklanki miodu

Masa jabłkowa:
1,5 kg jabłek najlepiej Szara reneta
Cynamon
Cukier do smaku

Beza:
5 białek
120g cukru pudru
1 budyń waniliowy

Sposób przygotowania przepisu:

Szarlotka z prażonymi orzechami pod bezą

  • 1. Ciasto półkruche: Przesiane mąkę, proszek, cukier puder posiekać razem z masłem. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto podzielić na dwie części, jedną część ciasta zamrozić(minimum 4 godziny) , drugą włożyć do lodówki. Po tym czasie ciasto z lodówki rozwałkować i przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Wyłożyć prażone orzechy, na nie jabłka, beza. Na wierzch zetrzeć zamarznięte ciasto. Piec ok. 50 – 60 minut w 180 stopniach.
  • 2. Karmel orzechowy: Uprażyć orzechy z pozostałymi składnikami, jeszcze ciepłą masę przełożyć na surowy placek.
  • 3. Masa jabłkowa: Obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posłodzić. Zostawić na czas przygotowywania ciasta. W razie potrzeby odcisnąć z nadmiaru soku. Dodać 0,5 łyżeczki cynamonu. Wymieszać.
  • 4. Beza: Białka ubić, gdy będą sztywne, dodawać partiami cukier puder. Miksować do powstania lśniącej jednolitej piany. Na koniec wsypać budyń krótko zmiksować.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Tagi

jabłkabezyorzecha

Komentarze

Podobne przepisy

Ciasto cytrynowe z dżemem porzeczkowym pod bezą

Dodane przez: juchab

Ciasto cytrynowe z dżemem porzeczkowym pod...

Aromatyczne cytrynowe ciasto z...

Ciasto drożdżowe z truskawkami pod kokosową bezą

Dodane przez: juchab

Ciasto drożdżowe z truskawkami pod kokosową...

Szybkie, proste i przepyszne!

Kruche ciasto ze śliwkami, budyniem, bezą i orzechową posypką

Dodane przez: AnkaFiranka

Kruche ciasto ze śliwkami, budyniem i bezą...

Smaczne jesienne ciasto ze śliwkami,...

Ciasto kakaowe z bezą makowo - kokosową pod czekoladową chmurką

Dodane przez: juchab

Ciasto kakaowe z bezą makowo - kokosową pod...

Proste w przygotowaniu, a niezwykle...

KRUCHE CIASTO BUDYNIOWO JABŁKOWE POD BEZĄ

Dodane przez: RAROSSA

KRUCHE CIASTO BUDYNIOWO JABŁKOWE POD BEZĄ

Ciasto z kremowym budyniem rozpływającymi...

drożdżowe ciasto z prażonymi jabłkami

Dodane przez: duszek

Drożdżowe ciasto z prażonymi jabłkami

Miałam z ubiegłorocznych zapasów...