Szarlotka z prażonymi jabłkami pod galaretkowym budyniem

4.5 (154 ocen)

  • 40 min

To też jest pyszne!

  • 40 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm
    Ciasto półkruche:
    50 dag mąki
    15 dag cukru pudru
    20 dag zimnego masła
    2 jajka
    1 żółtko
    2 – 4 łyżki gęstej śmietany 18%
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

    Masa jabłkowa:
    1,5 kg jabłek
    2 galaretki wiśniowe
    1 łyżeczka żelatyny
    Cukier do smaku

    Masa budyniowa:
    3 szklanki mleka
    1 budyń waniliowy
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    1 galaretka cytrynowa
    Sok z połowy cytryny
    Cukier do smaku ok. 4 pełnych łyżek
Wystaw ocenę:

4.5 (154 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka z prażonymi jabłkami pod galaretkowym budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto półkruche: Przesiane mąkę, proszek, cukier puder posiekać razem z masłem. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na ok. 30 – 40 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować. Pierwszą część ciasta przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Wyłożyć masę jabłkową, na nią wylać gorący budyń. Drugą część ciasta podzielić ponownie na dwie części i do jednej dodać kakao. Każdą cienko rozwałkować i za pomocą radełka wyciąć wąskie paski i ułożyć je dekoracyjnie na gorącej masie budyniowej. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach do zrumienienia ciasta. Dowolnie udekorować. Ciasto pozostawić do całkowitego ostudzenia, włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.
  • 2. Masa jabłkowa: Obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Prażyć aż zrobią się lekko miękkie. Pod koniec wsypać suche galaretki i żelatynę, mieszać do całkowitego ich rozpuszczenia. Ewentualnie posłodzić do smaku. Lekko ostudzić.
  • 3. Masa budyniowa: Budyń i mąkę rozprowadzić w ¾ szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, wlać rozrobiony proszek z mąką. Ugotować budyń, na koniec wsypać galaretkę w proszku i sok z cytryny. Mieszać aż galaretka całkowicie się rozpuści.

Porady

Smak galaretek można dowolnie zmieniać, wedle uznania.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować