Blaszka o wymiarach 25x40cm
Ciasto półkruche:
50 dag mąki
15 dag cukru pudru
20 dag zimnego masła
2 jajka
1 żółtko
2 – 4 łyżki gęstej śmietany 18%
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
1,5 kg jabłek
2 galaretki wiśniowe
1 łyżeczka żelatyny
Cukier do smaku
Masa budyniowa:
3 szklanki mleka
1 budyń waniliowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 galaretka cytrynowa
Sok z połowy cytryny
Cukier do smaku ok. 4 pełnych łyżek
Szarlotka z prażonymi jabłkami pod galaretkowym budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto półkruche: Przesiane mąkę, proszek, cukier puder posiekać razem z masłem. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na ok. 30 – 40 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować. Pierwszą część ciasta przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Wyłożyć masę jabłkową, na nią wylać gorący budyń. Drugą część ciasta podzielić ponownie na dwie części i do jednej dodać kakao. Każdą cienko rozwałkować i za pomocą radełka wyciąć wąskie paski i ułożyć je dekoracyjnie na gorącej masie budyniowej. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach do zrumienienia ciasta. Dowolnie udekorować. Ciasto pozostawić do całkowitego ostudzenia, włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.
2.Masa jabłkowa: Obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Prażyć aż zrobią się lekko miękkie. Pod koniec wsypać suche galaretki i żelatynę, mieszać do całkowitego ich rozpuszczenia. Ewentualnie posłodzić do smaku. Lekko ostudzić.
3.Masa budyniowa: Budyń i mąkę rozprowadzić w ¾ szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, wlać rozrobiony proszek z mąką. Ugotować budyń, na koniec wsypać galaretkę w proszku i sok z cytryny. Mieszać aż galaretka całkowicie się rozpuści.
Porady
Smak galaretek można dowolnie zmieniać, wedle uznania.
Komentarze