PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Szarlotka z prażonymi jabłkami pod galaretkowym budyniemhttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0003/81/829d790d23709d89b044f9233ad5048db16aa9f1.jpeg36962671http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/szarlotka-z-prazonymi-jablkami-pod-galaretkowym-budyniem-1
Blaszka o wymiarach 25x40cm
Ciasto półkruche:
50 dag mąki
15 dag cukru pudru
20 dag zimnego masła
2 jajka
1 żółtko
2 – 4 łyżki gęstej śmietany 18%
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa jabłkowa:
1,5 kg jabłek
2 galaretki wiśniowe
1 łyżeczka żelatyny
Cukier do smaku
Masa budyniowa:
3 szklanki mleka
1 budyń waniliowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 galaretka cytrynowa
Sok z połowy cytryny
Cukier do smaku ok. 4 pełnych łyżek
Sposób przygotowania przepisu:
Szarlotka z prażonymi jabłkami pod galaretkowym budyniem
1.
Ciasto półkruche: Przesiane mąkę, proszek, cukier puder posiekać razem z masłem. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto. Wstawić do lodówki na ok. 30 – 40 minut. Po tym czasie ciasto podzielić na dwie części i rozwałkować. Pierwszą część ciasta przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Wyłożyć masę jabłkową, na nią wylać gorący budyń. Drugą część ciasta podzielić ponownie na dwie części i do jednej dodać kakao. Każdą cienko rozwałkować i za pomocą radełka wyciąć wąskie paski i ułożyć je dekoracyjnie na gorącej masie budyniowej. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach do zrumienienia ciasta. Dowolnie udekorować. Ciasto pozostawić do całkowitego ostudzenia, włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.
2.
Masa jabłkowa: Obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Prażyć aż zrobią się lekko miękkie. Pod koniec wsypać suche galaretki i żelatynę, mieszać do całkowitego ich rozpuszczenia. Ewentualnie posłodzić do smaku. Lekko ostudzić.
3.
Masa budyniowa: Budyń i mąkę rozprowadzić w ¾ szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem, wlać rozrobiony proszek z mąką. Ugotować budyń, na koniec wsypać galaretkę w proszku i sok z cytryny. Mieszać aż galaretka całkowicie się rozpuści.
Porady
Smak galaretek można dowolnie zmieniać, wedle uznania.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze