Szarlotka z powidłami pod kokosową kruszonką

0 (0 ocen)

  • 40 min

Aromatyczne jabłka z delikatną kokosową kruszonką w połączeniu z kwaskowymi powidłami!

  • 40 min

Składniki:

  • Blaszka o wymiarach 25x40cm

    Masa jabłkowa:
    1,5 kg jabłek najlepiej Szara reneta
    Cynamon i cukier do smaku
    6 - 9 łyżek powideł

    Ciasto półkruche:
    380g mąki pszennej
    120g mąki ziemniaczanej
    150g cukru pudru
    250g margaryny
    2 jajka
    2 łyżki śmietany 18%
    Ok. 80g kokosu – można dać więcej
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka z powidłami pod kokosową kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masa jabłkowa: Obrane jabłka zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Posłodzić. Zostawić na czas przygotowywania ciasta. W razie potrzeby odcisnąć z nadmiaru soku. Dodać cynamon. Wymieszać.
  • 2. Ciasto półkruche: Przesiane mąki, proszek, cukier puder posiekać razem z margaryną. Następnie dodać pozostałe składniki i zagnieść jednolite ciasto. Podzielić na dwie części. Do jednej dodać kokos i wsadzić do zamrażalnika na ok. 70 minut. Drugą część włożyć na ten czas do lodówki. Następnie ciasto z lodówki rozwałkować i przełożyć na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Posmarować powidłami, a na nie wyłożyć masę jabłkową, posypać cynamonem i zetrzeć drugą zamrożoną część ciasta. Piec ok. 50 minut w 180 stopniach do zrumienienia ciasta. Chłodne ciasto posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować