Szarlotka z porzeczkami

  • wyświetlono: 64 |
  • dodany do książki kucharskiej: 0 |
  • polecenia: 0

Wspaniałe połączenie szarlotki z porzeczkową konfiturą

  • 120min

Składniki

Składniki:
200 gramów masła
350 gramów mąki krupczatki
2 jajka
Pół szklanki cukru plus dwie łyżki
Ekstrakt waniliowy
4 łyżki wiórków kokosowych
1 kg kwaskowatych jabłek
Szczypta cynamonu
Łyżka skórki z pomarańczy
4 łyżki konfitury porzeczkowej

Masło i kasza manna do formy

Sposób przygotowania przepisu:

Szarlotka z porzeczkami

  • 1.
    piątek, 18 grudnia 2015
    Przebudzenie szarlotki
    Dzisiaj mamy polską premierę Gwiezdnych Wojen, wydarzenie to nie mogło przejść bez echa w moim domu. Bilety na pokaz czekają, czeka też ciasto. Ciasto, którym poczęstowałabym Dartha Vadera. No tak, gdyby wpadł do mnie na herbatkę, albo i na czarną kawę-pewnie do nie mu nieco bliżej,poczęstowałabym go szarlotką. Taką tradycyjną, domową, bardzo kruchą, z ciekawym akcentem w postaci kokosowej kruszonki, i porzeczkowej niespodzianki. Lord Vader na pewno zjadłby parę kawałków, miło pogawędził i zmiękczył swoje ciemn serduszko. Nie wiem czemu zawsze szczególną sympatią darzyłam właśnie tajemniczego i złego Vadera? W każdym razie goszczenie go na podwieczorku byłoby wyjątkowo miłym przeżyciem,niemal spełnieniem marzeń. Stąd też jeżeli znudziłby już się kolejnymi premierami, fanami, światłami i uśmiechami,zapraszam na porządny kawał ciacha. Niech moc szarlotki będzie z Wami.




    Składniki:
    200 gramów masła
    350 gramów mąki krupczatki
    2 jajka
    Pół szklanki cukru plus dwie łyżki
    Ekstrakt waniliowy
    4 łyżki wiórków kokosowych
    1 kg kwaskowatych jabłek
    Szczypta cynamonu
    Łyżka skórki z pomarańczy
    4 łyżki konfitury porzeczkowej

    Masło i kasza manna do formy




    Siekam masło,dodaję do mąki i cukru. Zagniatam szybko kruche ciasto,dodaję ekstrakt waniliowy. Ciasto dzielę na dwie nierówne części. Większą częścią wylepiam formę,wcześniej wysmarowaną masłem i posypaną kaszą manną. Formę chłodzę przez pół godziny. Do drugiej części dodaję wiórki kokosowe i zagniatam raz jeszcze. Ciasto przekładam do woreczka i wkładam do zamrażarki.
    Piekę spód przez 15 minut w 170 stopniach, chwilę studzę. W międzyczasie obieram jabłka i ścieram ja na tarce. Dodaję cynamon,cukier i skórkę pomarańczową. Na wystudzonym cieście rozsmarowuję konfiturę porzeczkową, na nią wykładam jabłka. Teraz czas na resztę ciasta, ścieram zamrożone ciasto na tarce. Placek piekę przez 25 minut w 175 stopniach.

Porady

Przed krojeniem najlepiej ciasto całkiem wystudzić.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

slodkie_zyciemoj_niedzielny_obiadszkola_babcimama_mnie_nauczyla

Komentarze

Podobne przepisy

Sernik z czarną porzeczką

Dodane przez: Goszka

Sernik z czarną porzeczką

Uwielbiam sernikii i uwielbiam...

Sernik z czarną porzeczką

Dodane przez: viki2903

Sernik z czarną porzeczką

kremowy, lekki i smaczny sernik...

szarlotka z bezą

Dodane przez: bieniaszka

Odświętna szarlotka z bezą

Przepis wygrzebany w starych zbiorach....

Szarlotka z budyniem.

Dodane przez: zielony liść

Szarlotka z budyniem

Jest to mój jubileuszowy setny...

image-1dc6ri2

Dodane przez: Mniam1

Szarlotka z pianką jogurtową

Klasyczna, krucha szarlotka pachnąca...

Karpatka z porzeczkami

Dodane przez: 2milutka

Karpatka z czarną porzeczką

Karpatka nie musi być z nudnym...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE