SZARLOTKA Z PŁATKÓW KUKURYDZIANYCH

4.5 (142 ocen)

  • 45 min

Szarlotka jest pyszna i bardzo aromatyczna. Robi się ją błyskawicznie.

  • 45 min

Składniki:

  • • 2 szklanki płatków kukurydzianych
    • 8 łyżek cukru
    • 3 łyżki stopionego masła
    • 3 białka
    • 2 łyżki cynamonu
    • ½ szklanki kaszy manny
    • 1 kg jabłek
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka z płatków kukurydzianych - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obrać, pokroić w kostkę i uprażyć na małym ogniu. Następnie dodać kaszę mannę i dokładnie wymieszać.
  • 2. 3 łyżki cukru zrumienić na patelni z masłem. Dodać płatki kukurydziane, wymieszać. Ubić pianę z białek, dodać 5 łyżek cukru i jeszcze chwilę ubijać.
  • 3. Tortownicę wyłożyć folią aluminiową. Wyłożyć kolejno warstwy: płatków, jabłek, posypać cynamonem i rozłożyć pianę. Szarlotkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 15 minut w 180oC.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować