Szarlotka z pianką i orzechami

4.5 (164 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Niewiarygodnie pyszna i łatwa w przygotowaniu

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    3 szklanki mąki pszennej + jeszcze troche do podsypywania
    1 szklanka cukru
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    4 żółtka
    4 łyżki śmietany
    300g masła lub margaryny
    Pianka:
    4 białka
    1 szklanka cukru
    2 op. budyniu śmietankowego lub waniliowego
    Dodatkowo:
    ok.1-2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
    1,5kg jabłek
    cukier
    1-2 łyżeczki cynamonu
Wystaw ocenę:

4.5 (164 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka z pianką i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche:
    Mąkę przesiać na stolnicę, dodać proszek i cukier, połączyć i posiekać masłem. Dodać żółtka i śmietanę. Zagnieść i wyrobić podsypywając mąką. Ciasto podzielić na 2 nierówne części ( 1/3 ciasta włożyć do zamrażarki).
    Większą część czyli 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć nim foremkę wyłożona papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika i podpiec ok.10-15 minut w 180 stopniach.
  • 2. Jabłka obrać, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, przełożyć do garnka, dodać ok.3-4 łyżki wody, cukier(do smaku) i cynamon. Podsmażyć i lekko przestudzone wyłożyć na podpieczone, zimne ciasto.
  • 3. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać porcjami cukier ubijając. Wsypać budynie i chwilę miksować na niskich obrotach. Wyłożyć na jabłkach. Pianę posypać posiekanymi orzechami włoskimi. Na wierz zetrzeć zamarznięte kruche ciasto na tarce o grubych oczkach. Piec ok. 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować