szarlotka z pianką cytrynową

0 (0 ocen)

takie małe urozmaicenie tradycyjnej szarlotki- pysznej ale innej :)

Składniki:

  • ciasto:
    4 szkl mąki pszennej
    1 szkl cukru
    1 margaryna
    5 żółtek
    1-2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli
    1 cukier waniliowy


    jabłka:
    1 kg jabłek
    1 szkl cukru
    1 łyżeczka cynamonu
    1 cukier waniliowy



    pianka cytrynowa:
    5 białek
    1/2 szkl cukru
    2 kiśle cytrynowe

Szarlotka z pianką cytrynową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. ze składników na ciasto zagnieść je i schłodzić ciasto przynajmniej 1/2 godziny w lodówce.
  • 2. jabłka obrać, pokroić w kawałki i poddusić ciągle mieszając, tak żeby połowa jabłek rozpadła się całkowicie a mniej więcej połowa zawierała kawałki owoców. zdjąć z ognia. ostudzić.
    przed samym wyłożeniem na ciasto osłodzić i doprawić cynamonem.
  • 3. pianka cytrynowa:
    białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, następnie usztywnić cukrem i na końcu dodać cytrynowe kiśle.
    masę tą wyłożyć na jabłka. wyrównać.
  • 4. na piankę poukładać kawałki ciasta lub zetrzeć go na tartce.

    piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 50 min.
    po wyjęciu i lekkim przestygnięciu opruszyć cukrem pudrem

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy