Szarlotka z pianką cytrynową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ze składników na ciasto zagnieść je i schłodzić ciasto przynajmniej 1/2 godziny w lodówce.
2.jabłka obrać, pokroić w kawałki i poddusić ciągle mieszając, tak żeby połowa jabłek rozpadła się całkowicie a mniej więcej połowa zawierała kawałki owoców. zdjąć z ognia. ostudzić.
przed samym wyłożeniem na ciasto osłodzić i doprawić cynamonem.
3.pianka cytrynowa:
białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, następnie usztywnić cukrem i na końcu dodać cytrynowe kiśle.
masę tą wyłożyć na jabłka. wyrównać.
4.na piankę poukładać kawałki ciasta lub zetrzeć go na tartce.
piec w nagrzanym piekarniku do 180 stopni przez 50 min.
po wyjęciu i lekkim przestygnięciu opruszyć cukrem pudrem
Komentarze