SZARLOTKA Z PIANKĄ

0 (0 ocen)

  • 59 min

DELIKATNA I SZYBKO ZNIKAJĄCA Z TALERZA SZARLOTKA

  • 59 min

Składniki:

  • Składniki:

    biszkopt:

    5 jajek
    3/4 szklanki cukru kryształu
    1 szklanka mąki tortowej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    szczypta soli

    masa jabłkowa:

    2kg jabłek
    2 galaretki cytrynowe

    pianka:

    2 śnieżki

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka z pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. biszkopt:

    Białka oddzielić od żółtek posypać szczyptą soli i ubijać.
    Gdy białka będą sztywne stopniowo dodawać cukier, nadal ubijać.
    Na końcu wlewać po jednym żółtku i ubijać na puszystą masę.
    Dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać z masą jajeczną.
    Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez ok. 40 minut w 180 stopniach C.

    masa jabłkowa:

    Jabłka obrać, zetrzeć na tarce i zesmażyć.
    Zdjąć z ognia, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać.
    Przestudzoną masę wylać na zimny biszkopt i włożyć do lodówki na 1h.

    pianka:

    Śnieżki ubić wg instrukcji na opakowaniu i wyłożyć na masę jabłkową.
    Posypujemy kakao lub wiórkami kokosowymi.

    Ciasto schładzamy w lodówce.

    SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować