Szarlotka z pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.biszkopt:
Białka oddzielić od żółtek posypać szczyptą soli i ubijać.
Gdy białka będą sztywne stopniowo dodawać cukier, nadal ubijać.
Na końcu wlewać po jednym żółtku i ubijać na puszystą masę.
Dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie wymieszać z masą jajeczną.
Ciasto wylać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piec przez ok. 40 minut w 180 stopniach C.
masa jabłkowa:
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce i zesmażyć.
Zdjąć z ognia, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać.
Przestudzoną masę wylać na zimny biszkopt i włożyć do lodówki na 1h.
pianka:
Śnieżki ubić wg instrukcji na opakowaniu i wyłożyć na masę jabłkową.
Posypujemy kakao lub wiórkami kokosowymi.
Komentarze