Szarlotka z pianką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Szarlotka ale trochę w innym wykonaniu

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    1 kostka margaryny
    5 jajek
    1 szklanka cukru
    2 szklanki mąki
    2 łyżeczki p. do pieczenia

    Piana:
    5 białek
    3/4 szklanki cukru pudru

    Dodatkowo:
    1.5 kg jabłek
    1 słoik dżemu brzoskwiniowego (ja użyłam własnej roboty dżem )

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Desery Pianka

Szarlotka z pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: mąkę przesiewamy z proszkiem, żółtka oddzielamy od białek, margarynę ucieramy z cukrem. Stopniowo dodajemy żółtka oraz mąkę z proszkiem. Z białek ubijamy pianę i delikatnie mieszamy z ciastem. Dzielimy na 2 części. Jedną wkładamy do blachy (25*40 cm).

  • 2. Jabłka myjemy, obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.Wykładamy na ciasto w blasze. Przykrywamy drugą częścią ciasta. Pieczemy około 45 minut w temp. 180 stopni . Lekko studzimy smarujemy dżemem.
  • Szarlotka z pianką 3. Piana: białka ubijamy z cukrem, pianę wykładamy na dżem. Zapiekamy około 15 minut w temp. 160 stopni ( do zrumienienia bezy).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować