Szarlotka z pianką

0 (0 ocen)

Zawsze gdy mam w domu jabłka lubię upiec taką szarlotkę jest pyszna :)

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    -2,5 szklanki mąki pszennej
    -125g margaryny
    -125g smalcu
    -5 żółtek
    -3 łyżki cukru pudru
    -płaska łyżeczka proszku o pieczenia
    Wypełnienie:
    -1kg jabłek
    -opakowanie cynamonu
    -1/2 szklanki cukru kryształu
    Pianka:
    -5 białek( które zostały z robienia ciasta)
    -1 szklanka cukru pudru
    -2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Szarlotka Desery Jajko

Szarlotka z pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąkę przesiać na stolnice dodać margarynę, smalec i cukier wszystko dokładnie posiekać.Następnie dodać żółtka i zagnieść ciasto.Wyrobione ciasto podzielić mniejszą połowę włożyć do zamrażalki na mniej więcej godzinę.Większą połowę ciasta rozwałkować i przełożyć o blachy(40x25cm) nakłuć lekko widelcem i lekko podpiec w temp. 190ºC przez około 20-15 minut.
  • 2. Wypełnienie:
    W między czasie przygotować jabłka. Obrać je ze skórki i pokroić w cienkie plasterki. Włożyć do dużej miski posypać cynamonem i cukrem, wszystko dokładnie wymieszać.
  • 3. Pianka:
    Białka ubić na sztywną z odrobiną soli.Następnie dodawać cukier puder,pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać mikserem.
  • 4. Wykonanie:
    Na podpieczony spód ciasta wyłożyć jabłka, na nie nałożyć ubitą pianę.Następnie na wierzch zetrzeć na tarce zamrożone ciasto. Całość piec w temp 180ºC przez ok.60 minut w połowie pieczenia przełączyć na górne pieczenie. Gdy ciasto wystygnie posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cynamon Jabłka Jajka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

5 (165 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Szarlotka z pianką

To może cię zainteresować