Szarlotka z pianką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mąkę przesiać na stolnice dodać margarynę, smalec i cukier wszystko dokładnie posiekać.Następnie dodać żółtka i zagnieść ciasto.Wyrobione ciasto podzielić mniejszą połowę włożyć do zamrażalki na mniej więcej godzinę.Większą połowę ciasta rozwałkować i przełożyć o blachy(40x25cm) nakłuć lekko widelcem i lekko podpiec w temp. 190ºC przez około 20-15 minut.
2.Wypełnienie:
W między czasie przygotować jabłka. Obrać je ze skórki i pokroić w cienkie plasterki. Włożyć do dużej miski posypać cynamonem i cukrem, wszystko dokładnie wymieszać.
3.Pianka:
Białka ubić na sztywną z odrobiną soli.Następnie dodawać cukier puder,pod koniec dodać mąkę ziemniaczaną i wymieszać mikserem.
4.Wykonanie:
Na podpieczony spód ciasta wyłożyć jabłka, na nie nałożyć ubitą pianę.Następnie na wierzch zetrzeć na tarce zamrożone ciasto. Całość piec w temp 180ºC przez ok.60 minut w połowie pieczenia przełączyć na górne pieczenie. Gdy ciasto wystygnie posypać cukrem pudrem.
Komentarze