Szarlotka z papierówek

5 (1 ocen)

  • 30 min
  • Dla 10 osób

Papierówki najbardziej pasują do szarlotki, mają cudowny smak, pachną wspaniale i są soczyste. Najlepsza szarlotka jak u babci, kruche ciasto, kruszonka i soczyste orzeźwiające jabłka . Wyśmienite połączenie i rewelacyjny smak domowej szarlotki.
Nie da się poprzestać na jednym kawałku.

  • 30 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Ciasto
    2 szklanki mąki
    0,5 szklanki cukru pudru
    2 żółtka
    1 całe jajko
    80 g margaryny
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    2 łyżeczki śmietany


    Kruszonka
    1 szklanka cukru
    1 szklanka mąki
    0,5 kostki masła
    Cukier waniliowy


    Nadzienie jabłkowe
    2 kg jabłek papierówek
    3 łyżki cukru
    1 łyżeczka cynamonu
    1 łyżeczka przyprawy do szarlotki
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka

Szarlotka z papierówek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieć kruszonkę i wstaw do lodówki.
    Jabłka obierz, zetrzyj na tarce o grubych oczkach dodaj cukier odstaw żeby puściły sok.
  • 2. Mąkę przesiej na stolnicę razem z proszkiem i cukrem pudrem dodaj margarynę, żółtka, jajko i śmietanę. Zagnieść ciasto.
  • 3. Blachę o wymiarach 25x35 wyłóż papierem do pieczenia.
    Ciasto rozwałkuj wyłóż na blachę ponakuwaj widelcem i podpiecz około 10 minut w temperaturze 180 st.
    Jabłka odciśnij z nadmiaru soku, dodaj cynamon i przyprawę do szarlotki dokładnie wymieszaj, wyłóż na podpieczone ciasto, wierzch posyp kruszonką.
    Szarlotkę piecz około 35 minut w temperaturze 180 st.

Porady

Szarlotkę możesz również podawać na ciepło z lodami i bitą śmietaną.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papierówki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować