SZARLOTKA Z ORZECHAMI I BUDYNIOWĄ BEZĄ

0 (0 ocen)

  • 60 min

Dziś mam dla Was kolejny fantastyczny przepis na jesienne słodkości!Kruche, a zarazem delikatne ciasto , pokryte soczystymi prażonymi jabłkami z dodatkiem rodzynek …. i obsypane obficie chrupiącymi orzechami.Niebo w gębie!

  • 60 min

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    CIASTO:

    * mąka – 250 g

    * cukier – 150 g

    * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka

    * jajko – 2 szt

    * masło – 200 g

    * budyń waniliowy – 1 łyżka

    NADZIENIE:

    * jabłka – ok. 800 g

    * kasza manna – 3 łyżki

    * rodzynki – ok. 70 g

    * orzechy ( u mnie laskowe ) – 100 g
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Szarlotka Jabłecznik Desery Beza

Szarlotka z orzechami i budyniową bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:

    Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia i połową cukru.

    Dodajemy masło i żółtka – zagniatamy.

    Jabłka obieramy, kroimy w kostkę, prażymy w garnku z odrobiną wody.

    Dodajemy rodzynki oraz połowę podprażopnych orzechów,

    Wsypujemy kaszę i dokładnie mieszamy.

    Białka ubijamy na sztywno z pozostałym cukrem i mieszamy z budyniem.

    Blachę ( 20×22 ) wyklejamy ciastem ( zostawiamy 1/3 na kruszonkę ).

    Na ciasto wylewamy masę jabłkową, a następnie pianę budyniową.

    Całość posypujemy resztą pokruszonego ciasta i pozostałymi orzechami.

    Wkładamy do nagrzanego na 160C piekarnika na ok. 50 minut.

    Studzimy!

    Posypujemy cukrem pudrem!

    Zajadamy!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Budyń Jabłka Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować