Szarlotka z orzechami i budyniem

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 25 min

Szarlotka mojego przepisu.

  • 1 godz. 25 min

Składniki:

  • Składniki na formę 24 x28 cm:

    Spód:
    200 g pokruszonych ciastek/ herbatników
    150 g roztopionej margaryny lub masła
    100 g płatków owsianych
    1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych (jak nie lubicie możecie dać inne)
    1/4 szklanki rodzynek
    Wnętrze:
    500 g dyni
    500 g jabłek
    1/2 szklanki kaszy manny
    1/2 szklanki cukru brązowego demerara
    Wierzch:
    1 l mleka
    2 opakowania budyniu waniliowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka z orzechami i budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Piekarnik nastawić na 180˚C. Rozdrobnić płatki owsiane i rodzynki w malakserze. wymieszać je z pokruszonymi ciastkami i orzechami. Przełożyć do formy i zalać roztopionym masłem. Wymieszać i ugnieść na dnie blachy. Wstawić do lodówki.
  • 2. Jabłka i dynię obrać i pozbawić gniazd nasiennych. Zetrzeć na szatkownicy na wąskie kawałki.
    1/3 objętości manny wysypać na spód z ciastek, pozostałą część wraz z cukrem wymieszać z jabłkami i dynią. Masą przykryć ciastka, lekko docisnąć i piec 30 minut.
  • 3. Oba budynie namoczyć w 1/2 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować, do gotującego się wlać mleko z budyniem i mieszać. Gdy będzie odpowiednio gęste wylać na ciasto. Przykręcić piekarnik do 160˚C i piec kolejne 30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować