Szarlotka z orzechami i budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Piekarnik nastawić na 180˚C. Rozdrobnić płatki owsiane i rodzynki w malakserze. wymieszać je z pokruszonymi ciastkami i orzechami. Przełożyć do formy i zalać roztopionym masłem. Wymieszać i ugnieść na dnie blachy. Wstawić do lodówki.
2.Jabłka i dynię obrać i pozbawić gniazd nasiennych. Zetrzeć na szatkownicy na wąskie kawałki.
1/3 objętości manny wysypać na spód z ciastek, pozostałą część wraz z cukrem wymieszać z jabłkami i dynią. Masą przykryć ciastka, lekko docisnąć i piec 30 minut.
3.Oba budynie namoczyć w 1/2 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować, do gotującego się wlać mleko z budyniem i mieszać. Gdy będzie odpowiednio gęste wylać na ciasto. Przykręcić piekarnik do 160˚C i piec kolejne 30 minut.
Komentarze