Szarlotka z jabłkami i pomarańczami

0 (0 ocen)

  • 2 godz. 20 min

Lubię eksperymentować w kuchni i tym razem się udało rodzince smakowało.

  • 2 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto:
    4 szklanki mąki
    4 łyżki kakao
    1 szklanka cukru
    1,5 kostki margaryny
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    4 żółtka
    szczypta soli
    Inne:
    1 kg jabłek
    3 pomarańcza
    2 łyżki bułki tartej
    3 łyżki cukru do posypania jabłek
    Budyń:
    2 budynie śmietankowe z cukrem
    400g mleka kokosowego
    100 ml mleka + 250 ml mleka do rozpuszczenia budyniu
    syrop barmański kokosowy
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Szarlotka z jabłkami i pomarańczami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodać cukier, posiekaną margarynę, żółtka i szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto podzielić na dwie równe części i włożyć do woreczków. Następnie jedną włożyć do lodówki na ok. 30 min, a drugą do zamrażalnika.

    Jabłka umyć, obrać i pokroić w plasterki. Pomarańcza obrać ze skórki i błonki. Pokroić na kawałki.

    Oba mleka zagotować. Budynie rozpuścić w 250 ml mleka( do lepszego smaku dodałam kilka łyżeczek syropu barmańskiego kokosowego) i wlać do gotującego się mleko, gotować cały czas mieszając do uzyskania budyniu.

    Prostokątną blachę o wymiarach 23×33 cm posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Spod blachy wylepić częścią ciasta z lodówki. Ciasto posypać bułką tartą, a następnie wyłożyć jabłka wymieszane z pomarańczami. Jabłka i pomarańcza posypać trzema łyżkami cukru. Na jabłka i pomarańcza wyłożyć gorący budyń i równomiernie go rozprowadzić. Na budyń zatrzeć na tarce ciasto z zamrażalnika.

    Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 50 min. Ciasto można posypać cukrem pudrem po ostygnięciu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować