Szarlotka z jabłkami i pomarańczami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę wymieszać z kakao, proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Dodać cukier, posiekaną margarynę, żółtka i szybko zagnieść gładkie ciasto. Ciasto podzielić na dwie równe części i włożyć do woreczków. Następnie jedną włożyć do lodówki na ok. 30 min, a drugą do zamrażalnika.
Jabłka umyć, obrać i pokroić w plasterki. Pomarańcza obrać ze skórki i błonki. Pokroić na kawałki.
Oba mleka zagotować. Budynie rozpuścić w 250 ml mleka( do lepszego smaku dodałam kilka łyżeczek syropu barmańskiego kokosowego) i wlać do gotującego się mleko, gotować cały czas mieszając do uzyskania budyniu.
Prostokątną blachę o wymiarach 23×33 cm posmarować tłuszczem i wysypać bułką tartą. Spod blachy wylepić częścią ciasta z lodówki. Ciasto posypać bułką tartą, a następnie wyłożyć jabłka wymieszane z pomarańczami. Jabłka i pomarańcza posypać trzema łyżkami cukru. Na jabłka i pomarańcza wyłożyć gorący budyń i równomiernie go rozprowadzić. Na budyń zatrzeć na tarce ciasto z zamrażalnika.
Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 50 min. Ciasto można posypać cukrem pudrem po ostygnięciu.
Komentarze