Szarlotka z morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę, cukier i sól mieszamy,
dodajemy masło i jajka i zagniatamy.
Trzeba to robić szybko,
żeby masło się nie ogrzało. Ciasto
zawijamy w folię i na godzinę
wkładamy do lodówki.
2.Ciasto dzielimy na dwie części
(większą i mniejszą). Mniejszą
rozwałkowujemy, nadając
plackowi owalny kształt, i wylepiamy
nim tortownicę razem
z brzegami.
3.Jabłka ścieramy na grubej
tarce, dodajemy rodzynki (nasączone
w rumie lub herbacie
z cukrem), orzechy, cynamon
i cukier waniliowy. Mieszamy
i wykładamy na ciasto.
4.Drugą część ciasta rozwałkowujemy
grubo i wycinamy z niej
paski na szerokość palca. Na
cieście układamy z nich szachownicę
i ozdobny pierścień
dookoła. Wkładamy do piekarnika
rozgrzanego do temp.
180 °C na 45-60 minut.
5.Na upieczonym cieście, na
środku, rozsmarowujemy marmoladę
morelową, a brzeg posypujemy
cukrem pudrem.
Komentarze