Szarlotka z morelami

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

To moje „wizytowe” ciasto, bo serwuję je, gdy mam gości. Elegancko wygląda i wszystkim smakuje.

Składniki:

  • ● 12 dag masła
    ● 1-2 jajka, ewentualnie jeszcze jedno żółtko
    ● 12 dag cukru
    ● 27 dag mąki
    ● 1 op. cukru waniliowego
    ● szczypta soli
    ● 2-3 łyżki posiekanych orzechów włoskich
    ● 1 kg jabłek
    ● 2-3 łyżeczki rodzynek
    ● 1/2 słoika marmolady morelowej
    ● 2 łyżeczki cynamonu
    ● cukier puder
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Marmolady

Szarlotka z morelami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, cukier i sól mieszamy,
    dodajemy masło i jajka i zagniatamy.
    Trzeba to robić szybko,
    żeby masło się nie ogrzało. Ciasto
    zawijamy w folię i na godzinę
    wkładamy do lodówki.
  • 2. Ciasto dzielimy na dwie części
    (większą i mniejszą). Mniejszą
    rozwałkowujemy, nadając
    plackowi owalny kształt, i wylepiamy
    nim tortownicę razem
    z brzegami.
  • 3. Jabłka ścieramy na grubej
    tarce, dodajemy rodzynki (nasączone
    w rumie lub herbacie
    z cukrem), orzechy, cynamon
    i cukier waniliowy. Mieszamy
    i wykładamy na ciasto.
  • 4. Drugą część ciasta rozwałkowujemy
    grubo i wycinamy z niej
    paski na szerokość palca. Na
    cieście układamy z nich szachownicę
    i ozdobny pierścień
    dookoła. Wkładamy do piekarnika
    rozgrzanego do temp.
    180 °C na 45-60 minut.
  • 5. Na upieczonym cieście, na
    środku, rozsmarowujemy marmoladę
    morelową, a brzeg posypujemy
    cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_09-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować